latinica  ћирилица
08/02/2019 |  10:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Осуда изјаве директора задарске школе

Хрватска министарка науке и образовања Блаженка Дивјак изјавила је да сматра у потпуности непримјереним изјаве директора задарске Економско-биротехничке школе.

То се односи на његове изјаве о случају вршњачког насиља, а она је навела да оштро осуђује све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају.

Коментаришући случај у којем је ученик задарске Економско-биротехничке и трговачке школе ужареним врхом упаљача у облику слова "У" опекао школску колегиницу и колегу, директор школе Јозо Драгић је рекао је да није реч о "посебно тешком дјелу" и да је у питању била "само дјечија игра".

- Изјаве директора у Задру о случају вршњачког насиља у школи сматрам у потпуности непримејренима. Посебно, јер је одговоран за законитост рада и стручни рад школе - рекла је министарка.

Осим тога рекао је да се "такви мали инциденти догађају" задњих година откако су се у школу почели уписивати ученици по индивидуализованом и посебном програму, односно, како је рекао, "ученици с потешкоћама у развоју".

- Оштро осуђујем све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају. У нашем систему сви ученици су једнако вриједни и равноправни, а директори су дужни да такав систем чувају и јачају - рекла је она.

Министарство науке и образовања јуче је у ту задарску школу упутило просветну инспекцију, а у случај се укључила и полиција.

Начелник задарске криминалистичке полиције Боро Мршић потврдио је како се "стручна служба школе укључила правовремено", те да ће по окончању истраживања о свему обавијестити Центар за социјални рад и надлежно тужилаштво.

Додао је да је полиција обавјештење о догађају примила од медија.