latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:42 | Аутор: СРНА

Линта: Крајње вријеме за истину о Сребреници и Сарајеву

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је крајње вријеме да група међународних стручњака утврди истину која ће бити заснована на чињеницама о страдању Срба и Бошњака у сребреничкој регији и страдању Срба у Сарајеву.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је у саопштењу поздравио одлуку Владе Републике Српске о именовању чланова међународне Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. године и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву 1991-1995. године.

Он је рекао да Сребреница од завршетка рата служи као средство сталних притисака на Републику Српску да се одрекне своје самосталности због непостојећег геноцида, те да се утопи у унитарну БиХ.

"Борба за слободу српског народа у БиХ се константно оспорава. У дијелу међународне заједнице и Сарајева понавља се безочна лаж да је Република Српска, тобоже, настала на непостојећем геноциду", нагласио је Линта.

Линта је оцијенио да је јасно да је Сребреница постала оруђе за одржавање антисрпске атмосфере на Западу, као и инструмент оцрњивања српског народа као геноцидног.

Он је нагласио да је током периода 1991-1995. године у Сарајеву страдало више од 7.000 Срба, а око 180.000 Срба присиљено да напусти Сарајево.

Линта је напоменуо да постоје бројни докази и обимна документација, која већ деценијама стоји у Тужилаштву БиХ, о терору Бошњака над српским цивилима и ратним заробљеницима у великом броју сарајевских логора.

"Због чињенице да је правосуђе БиХ етнички мотивисано ништа се не предузима да се казне наредбодавци и починиоци свирепих злочина над Србима у Сарајеву", указао је Линта.