latinica  ћирилица
08/02/2019 |  14:50 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Русија: Изложба посвећена Јасеновачким мученицима

У Градској изложбеној сали руског града Орска у уторак, 12. фебруара, биће отворена изложба посвећена мученицима усташког логора смрти Јасеновац, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.
Јасеновац (Фото: Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

Отварање изложбе благословили су епископ орски и гајски Иринеј и епископ пакрачко-славонски Јован.

"Мрежа концентрационих логора Јасеновац, која је постојала на територији марионетске Независне Државе Хрватске за вријеме Другог свјетског рата једно је од најстрашнијих мјеста страдања братског српског народа", наводи се у најави ове изложбе.

Према ријечима владике Јована, Свети Николај Велимировић Србима је оставио три завјета о Јасеновцу: "Немојте се светити, то јест, не одговарајте злом на зло, славите своје мученике и свједочите о њима свијету".

На изложби ће бити приказане и репродукције слика монахиње Марије /Антић/ из јасеновачког Манастира Светога Јована Претече, као и фотографије Алексеја Пичугина, које описују савремени живот Јасеновца.

Међу изложбеним експонатима биће репродукције сачуваних фотографија логора.

За непуних пет година постојања /1941–1945/ хрватски фашисти-усташе у њему су усмртили више од 700.000 Срба, Јевреја и Рома.

Српска православна црква је прославила ове мученике у лику светих и сјећање на њих обиљежава се у септембру и у априлу, који су посебни дани мучеништва српског народа, а у самом Јасеновцу обновљен је Манастир Светога Јована Претече, који припада Славонској епархији.