latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:09 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада ће подржати изградњу духовног центра у Мркоњићима (ФОТО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас у Требињу да ће Влада Српске учинити све што је у њеној могућности да у предвиђеном року буде изграђен комплекс духовног центра у селу Мркоњићи у Поповом пољу.

Вишковић је, након представљања идејног рјешења духовног центра у селу Мркоњићи, рекао да је поносан што је премијер у вријеме када ће овај комплекс добити своју пуну улогу као духовно мјесто и то, првенствено, захваљујући донацији Владе Србије од 800.000 КМ.

- Заједнички, владе Српске и Србије, финансираће прву фазу радова која се односи на сам храм у Мркоњићима. Ускоро ће бити и заједничка сједница двије владе, а једно од питања ће бити и комплетан завршетак овог пројекта - навео је Вишковић.

Он је истакао да вјерује да ће и предсједник Србије Александар Вучић и Влада Србије у цијелости подржати овај пројекат.

Начелник Одјељења за просторно уређење града Требиња Марко Рикало истакао је да је у средњорочном плану капиталних инвестиција предвиђено да овај пројекат у потпуности буде завршен до 2022. године.

- У наредних неколико дана биће расписан тендер за изградњу духовног центра у Мркоњићима - навео је Рикало.

Презентација етно села Мркоњићи (Фото: СРНА)

Грађевински инжењер Владимир Самарџић из фирме "Контура", која је аутор идејног рјешења, рекао је да пројекат испуњава примарне циљеве као што су свакодневно богослужење, мисионарски рад, пријем ходочасника, прослављање празника.

Он је истакао да се у пројекту може издвојити неколико значајних објеката.

- То су комплекс објеката који ће се градити уз Цркву Светог Василија, видиковац који се налази изнад цркве, парохијски дом који, палионица за свијеће, пјешачке стазе и паркинг простор - појаснио је Самарџић.

Представљање идејног рјешења духовног центра у Мекоњићима организовано је у оквиру Шестог научног скупа "Теологија у јавној сфери".