X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:11 | Извор: СРНА

Потврђена оптужница за ратни злочин над Србима

Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету "Срабовић и други" у којој осам лица терети за почињени ратни злочин над српским цивилима у Лукавцу 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужени су Зијад Срабовић, некадашњи замјеник директора Граничне полиције БиХ, Рефик Моранкић, Ахмет Бајрић, Сенаид Ћосић, Абид Арапчић, Пашага Чајић, Мирсад Жилић и Самир Џамбић, саопштено је из Суда БиХ.

Они су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Војске Републике Српске и Територијалне одбране тадашње БиХ, касније такозване Армије БиХ на подручју општине Лукавац у периоду од јуна до половине октобра 1992. године поступали противно правилима међународног хуманитарног права.

Срабовић је оптужен да је у својству помоћника команданта за безбједност Штаба Територијалне одбране Лукавац починио и да није спречавао нечовјечна поступања, мучења, убиства, незаконито затварање цивила, те да је, као одговорно лице по дужности коју је обављао, пропустио да предузме нужне и разумне мјере да таква поступања спријечи.

Моранкић је оптужен је да је у својству припадника Штаба Територијалне одбране Лукавац и команданта војне јединице звана "Фикина јединица и ХВО Модрац", те командант затвора у објекту "Клаоница", наредио противзаконита затварања цивила, починио и омогућио мучења и нечовјечна поступања.

Он је оптужен да је, као надређена и одговорна особа, пропустио да предузме нужне и разумне мјере да спријечи мучења, убиства, нечовјечна поступања према затвореним цивилима.

Бајрић је оптужен је да је у својству војног полицајца Штаба Територијална одбрана Лукавац, а затим припадник војне јединице зване "Фикина јединица и ХВО Модрац" учествовао у нечовјечном поступању, мучењу и убиству цивила.

Ћосића и Арапчића оптужница терети да су у својству припадника војне јединице зване "Фикина јединица и ХВО Модрац" починили и омогућавали мучење, убиства, нечовјечна поступања према затвореним цивилима.

Чајића, Џамбића и Жилића оптужница терети да су у својству војних полицајаца Штаба Територијалне одбране Лукавац учествовали у мучењу цивила.