latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:31 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Бањалука добила Библиобус (ФОТО)

Бањалука је добила "Библиобус", тачније , библиотеку на точковима која ће бити на услузи читаоцима широм града и околине.

Капацитет библиотеке на точковима је 6.500 хиљада издања, а укупан фонд износи 12.000 што значи да ће се грађа у Библиобусу редовно мијењати и допуњавати новим насловима, сходно потребама корисника. Услуге Библиобуса биће доступне свима.

"У Библиобусу су два рачунарска мјеста. Он посједује и властиту интернет конекцију и посуђивање књига у Библиобусу је у потпуности аутоматизовано", рекла је Љиља Петровић Зечић, директорка НУБ РС. 

Отварање библиобуса подржао је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и Амбасада Словеније у БиХ.

Фото: РТРС

"Очекујем да у наредним мјесецима имамо још нових садржаја укључујући и неке нове садржаје са Народном и универзитетском библиотеком који су већ селектовани као пројекти у недавно завршеном јавном позиву и да ће све то бити у контексту наше кандидатуре за Европску пријестоницу културе", нагласио је Радојичић.

Библиобус ће обилазити бањалучка насеља чији становници немају библиотеку. Библиотека на точковима радиће у једној смјени, а његову посаду, осим возача, чине још два библиотекара.