X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
08/02/2019 |  16:02 ⇒ 09/02/2019 | 08:14 | Извор: СРНА

Потребан озбиљан приступ мигрантској кризи

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Рибнику да очекује да се што прије формирају институције БиХ како би се неко коначно почео озбиљно бавити проблемом миграната у сарадњи са ентитетским властима и локалним заједницама.

Цвијановићева је у вези са најавама о великом прољећном таласу миграната у БиХ и његовом негативном утицају на безбједност рекла новинарима да је проблем што БиХ и даље не располаже егзактним подацима о томе колико је миграната ушло у земљу.

 - Много је ту отворених питања. Плашим се због тога и ми као републичка власт морамо да се носимо с тим проблемом, иако он није у нашој надлежности. Цијеним да би на прољеће и након тога могло бити још више проблема. Такође, изражавам апсолутну подршку закључцима Владе Српске да нема могућности да се овдје мигранти смјештају и да о њима бринемо јер имамо довољно својих проблема - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да у вези са миграцијама постоје и здравствени ризици, али и социјални, односно шта радити са тим људима који су блокирани у БиХ на путу према западној Европи.

- Проблем је како да их третирате, храните, смјештате, омогућавате да не постану извор неких заразних и не знам каквих болести. Све су то озбиљни проблеми и просто се, чини ми се, пред тим затварају очи - рекла је Цвијановићева.