latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:07 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Недостатак и расподјела трупаца један од дугогодишњих проблема дрвопрерађивача

Коректна расподјела трупаца, гаранција на испоруку од пет година и повећање степена финализације, потреба је дрвопрерађивача у Српској и представника локалних заједница. О томе је било ријечи на округлом столу “Односи шумарства и прераде дрвета, стање и перспектива”, одржаном у Бањалуци.

Недостатак и расподјела трупаца један је од дугогодишњих проблема дрвопрерађивача. За разлику од претходних година расподјела трупаца била је транспарентна и коректна, истиче Дарко Партало, предсједик Извршног одбора дрвопрерађивача.

"Желимо да се трупци из Републике Српске не извозе ван територије, јер имамо већи капацитете наших дрвопрерађивача. Можемо прерадити све производе и све трупце које имамо", рекао је Партало.

Начелник Сокоца Милован Бјелица истиче да је битно да постоји дужа гаранција за испоруку трупаца, јер нико од инвеститора неће уложити значајна средства ако се уговори потпишу на краткорочни период.

"Иневестиције се појављују и значајно је то што су гаранције дате на пет година за квалитетно обезбјеђене сировине за прераду дрвета", навео је Бјелица.

Из ресорног министарства кажу да је сјечиви етат Шума Српске ограничен на око два милиона кубика, и не може се излазити из тог оквира.

"Јако је важно да се потпишу уговори на тачно ту количину којом располажемо, а с друге стране циљ је да се та сировина постојаћа уговори са домаћим дрвопрерађивачима и да се кроз што већи степен финализација преради", нагласио је Горан Зубић, помоћник министра за шумарство и ловство у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Зубић истиче важност реализације уговора и квантитативног снабдијевања према динамици испоруке шумских сортимената. Наводи да би идеално било када би та испорука текла равномјерно током цијеле године.