latinica  ћирилица
08/02/2019 |  22:44 | Аутор: Б92

Мадуро одбио помоћ: Украли сте наше паре, а сада нам шаљете тоалет-папир

Камиони који превозе хуманитарну помоћ и даље чекају дозволу венецуеланског предсједника Николаса Мадура да уђу у ту земљу из Колумбије.

Мадуро је данас одбио помоћ и наредио војницима да спријече камионе да пређу мост између Колумбије и Венецуеле, рекавши да хуманитарна криза не постоји у Венецуели.

Предсједник Венецуеле је казао да хуманитарна помоћ коју спонзоришу САД, а која се допрема до колумбијског пограничног града Кукуте, "треба да се расподијели сиромашним колумбијским грађанима тамо", преноси Ројтерс.

Он је навео да неће дозволити да се прави "јефтин шоу" са хуманитарном помоћи да би се "оправдао државни преврат".

"Ако желите да помогнете, ослободите новац који сте блокирали нашој земљи. Украли су новац, а сада нам нуде тоалет-папир", рекао је Мадуро на конфенренцији за новинаре, преноси агенција.

Амерички Стејт департмент, који је обезбиједио помоћ, позвао је венецуеланске безбједносне снаге да дозволе да потрепштине уђу у земљу.

Портпарол генералног секретара УН изјавио је у четвртак да "хуманитарна помоћ никад не би требало да буде кориштена као политички пион" и да би њена испорука требало да буде спроведена "по принципима хуманости, неутралности, непристрасности и независности", преноси Глас Америке.

Први камиони хуманитарне помоћи за Венецуелу стигли су јуче у колумбијски погранични град Кукуту.

Ријеч је о два контејнера од 50 тона и најмање шест камиона који су стигли на тај пункт, гдје ће званичници причекати на даље инструкције у вези са дистрибуцијом хране и лијекова.