latinica  ћирилица
09/02/2019 |  08:18 | Аутор: СРНА

Кљајић: Вратићемо све мигранте у Сарајево, Мектић на потезу

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић рекао је да ће прихватни центри за мигранте на подручју овог кантона бити расформирани, а мигранти аутобусима превезени у Сарајево уколико у наредних осам дана бригу о њима не преузме Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Он је истакао да је Оперативна група за мигрантску кризу у Унско-санском кантону, коју чине представници кантона, општина, полиције и других надлежних институција, дала Министарству безбједности рок од 10 дана и да он већ истиче.

"Остало је још осам дана, а никакве реакције није било. На потезу је ресорни министар Драган Мектић, јер је питање миграната у надлежности нивоа БиХ. Тражимо да БиХ коначно преузме на себе бригу о прихватним центрима за мигранте јер је то њихова законска обавеза. Уколико се то не деси, логичан корак је да распустимо те центре и затворимо их, јер се не зна ко у ствари њима управља", рекао је Кљајић.

Он је навео да је одржао и састанак са ауто-превозницима из Унско-санског кантона како би се, уколико буде потребно, обезбиједио превоз миграната.

"Средства за ове намјене обезбиједиће Влада Унско-санског кантона, а спремност су изразили и представници општина у којима су смјештени мигранти. Ауто-превозници су начелно пристали на оно што смо им понудили и спремни су уступити своја превозна средства у те сврхе", рекао је Кљајић.

Он је додао да ће сву одговорност у том случају сносити министар Мектић и надлежне институције на нивоу БиХ које треба да управљају мигрантском кризом.

Оперативна група недавно је донијела закључак да полиција пооштри контроле и забрани даљи долазак миграната на подручје Унско-санског кантона, с обзиром да се процјењује да у четири прихватна центра у том кантону тренутно борави око 4.000 особа, иако је раније договорен број од 3.200, колики су прихватни капацитети.

Због прекобројности је у прихватним центрима погоршано безбједносно стање, а у посљедње вријеме повећава се број кривичних дјела чији су починиоци страни држављани, наводе "Независне новине".

Мијо Крешић, замјеник Мектића, прије неколико дана рекао је да ће о свему ускоро расправљати Оперативни штаб за миграције на нивоу БиХ и донијети закључке по том питању.