X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/02/2019 |  08:59 | Извор: СРНА

Нездрав ваздух у неколико градова

У појединим градовима у Федерацији БиХ ваздух је и овог јутра окарактерисан као нездрав, а најлошија ситуација је у Сарајеву.
Сарајево-загађеност (Foto: Arhiv/Klix.ba) -
Сарајево-загађеност (Foto: Arhiv/Klix.ba)

У Сарајеву је индекс квалитета ваздуха 177, слиједе Илијаш са индексом 174, Зеница 171, Тузла 164 и Лукавац 155, подаци су странице "Zrak.ekoakcija". 

Због нездравог ваздуха могући су појачани симптоми код особа са болестима срца и дисајних органа, док би сви остали могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Препоручује се плућним и срчаним болесницима, те трудницама, дјеци и старијим лицима да смање било какве физичке активности напољу, док би продужена или већа напрезања током боравка напољу требало да избјегавају сви остали.

Ваздух у Јајцу са индексом квалитета 135 измјереним јутрос у 7.00 часова, окарактерисан је као нездрав за осјетљиве групе становништва, па би срчани болесници и обољели од болести органа за дисање, стари, труднице и дјеца требало да смање продужена или већа напрезања током боравка напољу.

Ваздух је умјерено загађен у Горажду са индексом 83, па се особама осјетљивим на загађење препоручује да избјегавају боравак напољу и смање напрезање током боравка на отвореном, јер им неке неке загађујуће материје могу узроковати здравствене проблеме.

Индекс квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље.

Подаци објављени на овој веб-страници прикупљени су са мјерних станица званичних институција у ФБиХ, речено је раније Срни у Удружењу "Еко-акција" у Сарајеву.