latinica  ћирилица
09/02/2019 |  10:38 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Судбина власника 51 фалсификоване дипломе ни након 17 година није потпуно јасна

Судбина власника 51 фалсификоване дипломе у Полицији и институцијама Дистрикта, ни након 17 година није потпуно јасна. Некима је укунут радни однос, док се за дио осумњичених, још не зна да ли су починили кривична дјела, јер су предмети наводно застарјели. У Тужилаштву кажу да се контролишу свједочанства неких радника, који су у локалној управи радили по уговору о дјелу.

Полиција дистрикта Брчко, прва је у БиХ која је још 2002. године на анонимне позиве почела контролу засполених, за које се сумњало да су имали фалсификоване дипломе. Тужилаштво је процесуирано 27 власника спорних диплома у Полицији.

- За сва та лица је покренута истрага. Истрага је резултирана подизањем оптужница против наведених лица. Сва та лица су оптужена и пресуђена и за све њих је дошло до престанка радног односа у Полицији Брчко Дистрикта - рекао је главни јавни тужилац Дистрикта Зекерија Мујкановић.

Једанаест година касније, провјера диплома и у органима управе Дистрикта. Сумњива су била 24 докумената о звањима и стручности. Резултати судских пресуда дјелимично познати. 

- Од тих 24, њих 17 је осуђено, док је за њих седам ошло до обуставе истраге, јер је у истрази утврђено или су дипломе валидне или да је заступила застарјелост гоњења - додао је Мујкановић.

У Влади тврде да су шефови одјељења дужни да власницима спорних диплома, дају отказе. 

- У сваком случају, они за које је утврђено да да су приликом запослења доставили лажне дипломе са њима су уговори раскинути, и чини ми се да су вођени судски поступци који су окончани осуђујућим пресудама - изјавио је градоначелник Дистрикта Синиша Милић.

Осуђујуће пресуде нису обевезале фалсификаторе да накоднаде штету коју су нанијели локалној заједници јер су као нестручни радили посао иако је Тужилаштво захтјевало да они врате новац стечен радом у управи.

- Ми смо покушали да издејствујемо враћање, међутим Суд није подржао наш захтјев са објашњењем да су ти људи радили на радним мјестима која су толико плаћена, и да су за такав рад адекватно плаћени - каже Мујкановић.

У Тужилаштву дистрикта Брчко потврдили су да је ових дана почела још једна провјера неких диплоима засполених у претходном периоду по уговору о дјелу.