latinica  ћирилица
09/02/2019 |  10:42 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Приоритет - запошљавање младих и њихов останак на овим просторима

Потписивањем меморандума, Влада Дистрикта Брчко планирала је да младима у Брчком буде сервис тако што ће запошљавањем и бољим третманом у заједници покушати да их задржи на том простору.

У овој години најављено је одржавање регионалне конференције, на којој би требало да буду усвојени закључци о начину рјешавања проблема омладине у Брчком, БиХ, и земљама у окружењу.

Осим незасполености, највећи проблеми младих у Брчком су корупција у институцијама, непотизам и лоша селекција приликом запошљавања. Добри резултати студената остварени на факултетима, никога у јавном сектору не истересују, сматрају у Савјету младих.

- Да ли ће ти проблеми бити рјешени, наравно зависи првенствено од нашег рада, односно од активности младих, а свакако и од подршке законодаваца - изјавио је предсједник Савјета младих Брчко Жељко Новаковић.

Иако је Влада самозапошљавањем ухљебила око 300 младих прошле године, то није довољно, истичу у Влади. Средстава има, али је потребан договор унутар странака да та помоћ буде довољна на њихов останак на овим просторима.

- Чини ми се да би била једна од добрих иницијатива да се и она средства која се дијелом издвајају за уговоре о посебним пословима, на неки начин из буџета преусмјере на самозапошљавање, гдје бисмо обезбједикли далеко више новчане износе за самозапошљвање младих људи - сматра градоначелник Дистрикта Синиша Милић.

У Брчком је за јесен најављено одржавање регионалне конференције младих. 

- И на том скупу би требало да буду потенцирана она питања која оптерећују младе на простору Брчкога, БиХ и региона - додао је Милић.

Владавина права морало би да буде један од приоритених проблема на којима морају радити све владе, каже Милић, констатујући да без тога нема озбиљне будућности.