X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
09/02/2019 |  13:45 | Извор: СРНА

Комисија смета онима који прикривају истину

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да свима који су осудили формирање Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године смета истина.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Посао комисија је да утврде истину и кога год она бољела, Влада Српске ће усвојити извјештај", рекао је Којић за "Глас Српске".

Коментаришући оптужбе да је ово "покушај ревизионистичког приступа ономе што је већ недвосмислено утврђено", Којић је рекао да је ријеч о обрнутим тезама, јер је "у политичком Сарајеву истина утврђена 1996. године и од тада покушава да се наметне".

"Међународни експетри и комисија биће независни у свом раду и они морају утврдити чињенице које ће бити предмет историјског изучавања", додао је Којић.

Он је нагласио да посао комисије за Сребреницу није само да сагледа догађаје из седам или девет дана јула 1995. године, већ све што се дешавало у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Којић тврди да су оптужбе да Влада жели умањити злочин у Сребреници бесмислене.

"Није тачно да ће се резултати рада комисија базирати на српским документима. Комисијама ће бити бити доступне изјаве које су сви који су након пробоја из Сребренице завршили у Тузли дали органима безбједности такозване Армије БиХ", истакао је Којић.

Говорећи о порукама из Сарајева да комисија за Сарајево не треба рачунати ни на какву подршку из тог града, Којић је навео да то неће довести у питање њен рад, јер Републички центар у архивама има више од четири милиона страница разних докумената.

"Ја их, ипак, позивам да сарађују и ако имају документацију која иде у прилог њиховој тези, да је учине доступној комисији. Они бјеже од истине, желе да скривањем докуменатције, медијским извјештавањима, накарадним судским процесима и на све друге могуће начине одрже лажну тезу", сматра Којић.

Појашњавајући на коју тезу мисли, Којић је навео да је један од чланова обје комисије италијаски новинар и ратни извјештач Ђузепе Закарија.

Он је додао да ће се комисије бавити и тиме како су медији извјешатавали од 1991. до 1995. године и стварали слику у међународној јавности о искључивој одговорности Срба.

"Па зар су сви заборавили грозоморне медијске наводе о 200.000 побијених и силованих Бошњака и Бошњакиња, да би на крају сам директор Истраживачко - документационог центра Мирсад Токача установио да је у БиХ укупно страдло 97.000 особа? И сада нама покушава оспорити право да то кажемо", истакао је Којић.

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове међународних и независних тијела - Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а чланови Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лоренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије.