latinica  ћирилица
09/02/2019 |  14:00 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

У недјељу сунчано, послијеподне јак вјетар на западу и у планинама

У Републици Српској и Федерацији БиХ у недјељу се очекује промјењиво облачно вријеме са сунчаним интервалима и јаким вјетром у послијеподневним часовима.
Сунчан зимски дан - Фото: РТРС
Сунчан зимски данФото: РТРС

У јутарњим часовима преовлаваће мало до умјерено облачно, прохладно и суво вријеме. Магле ће бити у котлинама и око ријека, која ће се на сјеверозападу, у централним и источним крајевима задржати дужи дио дана, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Током пријеподнева очекује се постепено повећање облачности, па ће увече и током ноћи мјестимично бити кише на југозападу и југу, а затим и на западу и сјеверозападу, док ће у осталим крајевима остати суво вријеме.

Јутарња температура ваздуха од минус један до четири, на планинама и у вишим предјелима око минус пет, а током дана очекује се даљи пораст температуре и то од пет до осам у централним крајевима, на сјеверу и југу од 11 до 15, а у планинама око два степена Целзијусова.

Први дио дана дуваће слаб и промјењив вјетар, на западу и у планинама умјерен до јак југозападни, а послије подне умјерен до јак југозападни, у планинама и на западу на ударе веома јак и олујни.

Метеролози су од почетка наредне седмице најавили нову промјену времена са кишом, која ће у понедјељак, 11. фебруара, у пријеподневним часовима бити обилнија на западу и југозападу. Очекује се да падне између 15 и 25 литара по метру квадратном. Киша ће се током дана проширити и на остале крајеве, а уз пад температуре ваздуха у планинама ће послије подне почети да пада снијег.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас преовладава умјерено облачно вријеме са маглом и ниским облацима у котлинама и уз ријечне токове.

Најтоплије данас је било у Херцеговини. У Требињу, Мостару, Грудама и Широком Бријегу у 13.00 часова измјерено је 12 степени. Исто толико било је и у Рибнику.

У Бихаћу је измјерено 11 степени, у Фочи и Билећи десет, у Вишеграду девет, у Сарајеву и Санском Мосту осам, у Бањалуци, на Хан Пијеску, у Мркоњић Граду, Рудом, Ливну и Тузли седам, у Добоју, Приједору, Калиновику, Сребреници, Крупи на Уни, Чемерну и у Гацку шест, на Мраковици и у Новом Граду пет, на Сокоцу и на Иван Седлу четири, у Бијељини, Брчком и Градачцу три, у Српцу два и на Бјешаници нула степени Целзијусових.