latinica  ћирилица
09/02/2019 |  15:04 ⇒ 10/02/2019 | 11:51 | Аутор: РТРС

Србе у ФБиХ представљају чак и бивши припадници тзв. Армије БиХ

Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ и након посљедњих избора неће бити попуњен.

Од законом предвиђених 17, у првом кругу изабрано је тек 12 делегата, највише из СДП-а БиХ.

Сазнајемо да би у другом кругу могла бити изабрана још два српска делегата, али недовољно да се Клуб Срба попуни.

У ЦИК-у БиХ кажу да ће почетком наредне седмице потврдити резултате посредних избора, након чега се може сазвати сједница новог сазива Дома народа Федералног парламента.

Посредни избори делегата за Дом народа Федералног парламента још једном су показали поразну истину да су Срби буквално ишчезли из тог ентитета.

Нема их довољно да се комплетира Клуб Срба, нити један од два српска делегата из Унско-санског кантона нису изабрана.

Посавски и Западно-херцеговачки кантон уопште нису то урадили. Из Кантона Сарајево изабрана су два, од законом предвиђена три српска делегата.

- То потврђује да је над Србима у Федерацији извршен геноцид и етничко чишћење у форми и облику који је потпуно систематски контролисан. Наиме, од 600.000 Срба у Федерацији 91. данас их је мање 50.000. Шта је то, пита Драго Ковач, члан ГО СНСД-а из Федерације БиХ.

Стање је алармантно, упозорава Ковач, и позива власти Српске и њене представнике у институцијама БиХ да коначно актуелизују питање опстанка српског народа на простору Федерације.

- И да зауставе све процесе конститусања власти док се не ријеши питање Срба, у противном наши потомци ће постављати питање што дозвољавамо да се дешава овакав егзодус над Србима на простору Федерације, додаје Ковач.

Иако ЦИК БиХ не саопштава страначку припадност, сазнајемо да је од 12 изабраних српских делегата шест из СДП-а, два из СНСД-а те по један из СНС-а,СДА, ХДЗ БиХ и ЛС.

Издваја се име Смиљане Витешкић која је рат провела у тзв. АРБиХ а сада ће заступати интересе српског народа.

Очекује се да би додатном расподјелом, ЦИК наредне седмице могла да изабере још два делегата из српског народа, али и даље би Клубу Срба недостајала три делегата:"Попуна Клуба српског народа са недостајућа три делегата извршиће се накнадно, по посебним прописима које ће донијети ЦИК БиХ."

Дом народа Федералног парламента важан је јер потврђује избор предсједника и двојице потпредсједника Федерације као и Владу тог ентитета.

У неким калкулацијама и потенцијалним страначким коалицијама могуће је да СНСД-ов кадар буде изабран за потпредсједника Федерације из српског народа.

- Потпуно оправдано да буде неко од представника СНСД из Федерције јер је то једина политичка странка која дјелује на овим просторима већ низ година а сви други нису аутентични представници српског народа, појаснио је Ковач.

У овом циклусу није било покушаја да се Бошњаци изјасне као Срби и на тај начин се домогну Клуба Срба.

У Клуб Хрвата, пак, изабрани су делегати који именом више припадају Клубу Бошњака.

Ко контролише 2/3 делегата у клубовима има могућност да утиче на формирање власти у том ентитету.