latinica  ћирилица
09/02/2019 |  16:15 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Требиње: Завршен шести годишњи скуп "Теологија у јавној сфери"

Предавањем "Религија и Европа након пада Гвоздене завјесе" професора Лучијана Турческуа са Универзитета "Конкордија" из Монтреала, у Требињу је завршен шести годишњи скуп "Теологија у јавној сфери". Организатор скупа био је Центар за философију и теологију који дјелује при Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

И ове године, заједничким промишљањима актуелних феномена, успостављен је мост разумијевања између православне теологије и секуларне академске заједнице, закључак је шестог годишњег скупа "Теологија у јавној сфери".

"Трудили смо се и ове године да теме буду актуелне, као што и јесу, које се тичу свих нас, иако се на први поглед чини да се њима баве само научници, што су показала и питања присутних. Истрајаваћемо и у будућности да се и даље бавимо темама које покривају читаву јавнУ сферу али и живот уопште и његов смисао у историји и вјечности", истиче Бранислав Рајковић, ђакон Српске православне цркве у Мостару.

На шестом симпосиуму учествовали су еминентни филозофи, теолози и стручњаци из различитих области науке.

"Тема данашњег излагања, односно сесије јесте "Богатство и сиромаштво, њихов однос у савременом свијету". Када погледамо садашње стање видимо да се моћ и богатство концентришу у једном веома уском кругу људи, пред нама се као теологе, економисте, људе из јавности, поставља питање како се према томе феномену односити", каже Ненад Божовић, доцент на Богословском факултету на катедри за Стари завјет.

Званични дио симпосиума завршен је предавањем "Религија и Европа након пада Гвоздене завјесе" професора Лучијана Турческуа са Универзитета "Конкордија" из Монтреала.

Оно што даље предстоји јесте света литургија сутра у храму Преображења господњег, и завршни концерт хорова.