latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:02 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Афричка куга свиња пријети региону

Афричка куга свиња, вирусна заразна болест за коју нема вакцине и терапије, пријети да десеткује свињарство у региону.

Није опасна за људе, али за собом оставља велику економску штету. Жаришта заразе су у Мађарској, Румунији и Бугарској.

Србија је већ увела строге мјере контроле и забрану увоза свиња и меса из заражених подручја.

Надлежне институције у Српској и БиХ прате стање и ако се болест појави у сусједним земљама, најављују одговарајуће мјере. Домаћи сточари страхују.

Афричка куга је смртоносно обољење свиња које се лако преноси, а лијека за сузбијање заразе нема. Ветеринари савјетују мјере заштите на фармама, појачану хигијену и спречавање уласка других животиња у оборе.

Посебно ризична подручја су рубне општине. Фармери у Градишци забринути.

- Овдје је велики гранични прелаз гдје је огромна фреквенција и меса и живе стоке и ми смо ту у великом ризику. Једина мјера је да се држава посвети овом питању, да уведе забране увоза из тих земаља, каже Драгиша Цвјетиновић, предсједник Удружења свињогојаца у Градишци. 

Болест не прелази на људе, али човјек може да донесе вирус на обући, одјећи, возилима и храном. Клицоноше су дивље свиње, а заразу преносе и пацови, птице и инсекти.

- Потребно је, прије свега, забранити номадски узгој гдје су свиње на отвореном, гдје су доступне крпељима, глодарима и дивљим свињама, појашњава Стевица Марковић, ветеринар и узгајивач свиња из Магнојевића код Бијељине.

Жаришта у Румунији су двадесет километара од границе са Србијом која је увела строге контроле увоза.

Али, опасност од ширења заразе не престаје, јер за дивљу свињу, која је клицоноша, не постоји граница.

- Једна од најважнијих мјера заштите су биосигурносне мјере, барикаде, баријере, на уласку у фарму, а значајно је да се ради дератизација, дезинсекција, додаје Жељко Сладојевић, директор Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан". 

У случају појаве болести спроводе се радикалне мјере уништавања животиња на зараженом подручју.

Ствара се велика економска штета. У Министарству пољопривреде Републике Српске и Уреду за ветеринарство БиХ кажу да прате кретање болести у региону и ако се појави у сусједним земљама - спроводиће се адекватне мјере заштите.