latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:05 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

ГП К. Дубица продужен статус привременог међународног граничног прелаза

Граничном прелазу Козарска Дубица продужен је статус привременог међународног граничног прелаза. Његов значај вишеструк је за општине са обје стране Уне. Преко овог граничног прелаза у Козарску Дубицу свакодневно улазе многи становници Хрватске како би куповали, али и користили услуге које су много јефтиније у Српској него у њиховој држави.

Гориво, храна, алкохолна пића и цигарете – ово су само неки од артикала по које, због о разлике у цијени, становници Хрватске свакодневно долазе у Козарску Дубицу. Они у Српској користе и услуге фризера, стоматолога, аутомеханичар, јер уштеде су велике.

"Све што је јефтиније овдје, купи се ако има неке разлике у цијенама, ништа посебно, неке основне животне потрепштине и друге ствари", прича Ранко Ратковић из Хрватске Дубице.

"Дођем у просјеку три пута недјељно, ту ми је близу кућа, одмах преко моста. Нешто је јефтинији ПДВ него у Хрватској, и има више разноврсности приликом куповине", истиче Антун Лончарић, Хрватска Дубица.

Због свега тога, задовољни су и дубички привредници.

Саша Роквић власник је предузећа за производњу жичаних плетива и ограда. Промет је добар, а већина купаца његових производа долази са друге стране Уне, из Хрватске. На тај начин остварују бројне погодности.

"Велики број људи долази, остварујући своја права на поврат босанског ПДВ-а и њихово ослобођење на хрватској граници до 300 евра", наводи Роквић.

Долазак Хрвата посебно се осјети у данима викенда, када их у општину стигне и неколико стотина.

"У оном периоду док је Гранични прелаз био затворен, могло се видјети да је по нашим радњама, продавницама и радњама које пружују услужне дјелатности, знатно опао промет", рекао је Душко Бодиловић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Козарска Дубица.

Близина граниног прелаза значајна је и за слабо развијену Хрватску Дубицу, у којој живи нешто више од 2.000 становника.

"Нашим људима, становницима наше општине је битно да могу у сваком тренутку овдје прећи, обавити неке своје обавезе, има ту и родбинских веза, али прије свега да могу прећи и обавити куповину", истакла је Ружица Карагић, начелница општине Хрватска Дубица.

Из обе општине најавили су иницијативу да гранични прелаз Козарска Дубица из привременог, буде прекатегорисан у стални гранични прелаз.