latinica  ћирилица
09/02/2019 |  19:36 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Хоће ли се СДП прикључити власти на бх. и федералном нивоу?

Предсједници СНСД-а и ХДЗ БиХ Милорад Додик и Драган Човић, те страначке делегације разговараће сутра у Мостару о актуелним политичким темама у које спада и конституисање власти на бх. нивоу.

У Сарајеву, адекватног саговорника још немају. Наиме, цјелодневне одвојене сједнице главних одбора СДА и СДП-а још нису резултирале најављеном коначном одлуком – хоће ли се СДП прикључити власти на бх. и федералном нивоу.

Након што је руководство СДП-а већ правило салто мортале, одбијало испружену руку СДА и лидера Бакира Изетбеговића, па под притиском чланства из кантоналних одбора, газило властите ставове, окупили су се за једним столом.

Но, са два различита концепта - оштро поларизовани. Заговорнике учешћа СДП-а у власти на бх. и ентитетском нивоу предводи "црвена" Тузла, у којој је СДП апсолутни побједник избора.

На другој страни, сарајевски партијски подмладак предвођен Сашом Магазиновићем. Заузели су тек пету позицију у коначном изборном скору, на ипак су дио кантоналне власти.

У ентитетску и бх. не желе. А предсједник Нермин Никшић, између два супротстављена табора, покушава да балансира. Уочи сједнице Главног одбора гасио је пожар.

- Данас није питање ко ће побиједити унутар СДП-а нити ће бити побједника нити поражених – данас није питање да ли су то некакви млади или стари кадрови данас није питање је ли то тузланска или сарајевска организација, данас је питање какве ће одлуке донијети СДП, каже Никшић.

За више од осам часова бурне расправе, није донио никакву! Сједница још траје. А на њој је ипак било питање – хоће ли побиједити тузланска или сарајевска организација.

У првом полувремену побиједила је сарајевска. Изјашњавање о повјерењу руководству Главног одбора предвођеног Сашом Магазиновићем није ни уврштено у дневни ред. ЗА је гласало само 18 од више од 100 чланова Главног одбора.

Но онда је, како сазнајемо, смјену Магазиновића, страначког генералног секретара Ирфана Ченгића и политичког директора Дамира Машића затражио и бивши СДП-ов предсједник Златко Лагумџија.

Тако располућено чланство улази у бурну ноћ са тенденцијом да ће поново рећи НЕ коалирању са СДА!

На другој страни, та партија која је за три постизборна мјесеца, прикупила импозантан број појединачних и групних одбијеница, бошњачких самопрокламованих грађанских или "лијевих" партија, сада руку пружа свима.

И они су сатима засједали. И чекали сигнале из СДП-а. А онда ипак саопштили своје закључке.

Исход маратонске сједнице Главног одбора СДП-а практично ће одредити судбину федералне власти и бошњачку компоненту на бх. нивоу.

Лидер ДФ-а Жељко Комшић, који је попут Никшића одбијао па занављао могућност уласка у бх. власт, у посљедњим изјавама тврдио је да ће слиједити управо одлуку СДП-а.

И док се копља у бх. блоку ломе, Савез за бољу будућност и Фахрудин Радончић мудро ћуте! Да ли ће они одговорити на СДА-ову већ утрнулу пружену руку!?