latinica  ћирилица
10/02/2019 |  19:08 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Спасити људски живот - прави подвиг

Спасити људски живот прави је подвиг. Преговарачки тим Полицијске управе Источно Сарајево успио је недавно да из једне кризне ситуације оставри још једну побједу и одговори радника М:тел-а да изврши самозапаљење.

 Запримивши позив радника М:тел-а полиција је убрзо изашла на лице мјеста. Након само неколико минута у акцију је укључен и посебан преговарачки тим. Особа се закључала у просторију коју је предходно полила бензином, а запаљиву течност је посула и по себи. Брзом провјером података дошло се до информација, па су преговори отпочели. Након неколико часова и испуњавања услова који су тражени радник се предао полицији. 

- Било је пар ситуација у којима је лице показивало знакове љутње. Није се очекивало да би могао да се преда, него да изврши самозапаљење. Покушали смо сво вријеме да човјека смиримо да обавимо са њим нормалан разговор и да га уведемо у нормалан ток да се смире тензије што смо на крају и успјели - рекла је криминалистички инспектор Полицијске станице Источна Илиџа Сања Вукајловић.

Један од посредника била је и млада инспекторица Мирјана Дуганџић која је само годину дана члан преговарачког тима. Ово јој је била прва интервенција па је ватрено крштење за њу прошло и више него успјешно. 

- Свакако када се лице стави под контролу да нам је то велико олакшање. Међутим док се ситуација дешава ми смо сви у великом грчу, под тензијом, јер једна погрешна ријеч може да лице наведе да уради оно што ми не желимо. Због тога се трудимо бити смирени и прибрани, јер је то сврха наше обуке и била - истакла је криминалистички инспектор ПУ Источно Сарајево Мирајан Дуганџић.

Преговарачки тим при МУП-у Српске је формиран 2011. године и тренутно броји 25 чланова који су прошли више фаза обуке. У полицијској управи у Источном Сарајеву раде три преговарача који су до сада имали четири интервенције које су све успјешно извршене.

- Пначај полицијски преговарача је огроман, јер то су људи који су прошли више обука гдје се тачно зна ко и шта ради и у којој ситуацији. Сам начин поступања и увођења тактике је веома битан и самим формирањем преговарачких тимова дигнуто је на један већи ниво око сасмог поступања и реализације што иде у прилог томе да смо до сада имали сваку успјешну ријешену кризну ситуациј - нагласио је командир полицијске станице Источно Ново Сарајево Радомир Церовина.

За ове људе посао није нимало лак али га раде професионално и одговорно јер ништа не препуштају случају а циљ им је само један- спасити људски живот.