latinica  ћирилица
10/02/2019 |  21:20 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Пропали преговори републиканаца и демократа

Преговори о финансирању пограничне безбједности између представника Републиканске и Демократске странке пропали су данас усљед спора око притвора имиграната, рекао је данас републикански сенатор Ричард Шелби.

"Разговори су тренутно у застоју", рекао је Шелби и додао да је до тога дошло јер су демократе изразиле жељу да ограниче број кревета у притворским јединицама намијењеним за илегалне имигранте.

Напори за рјешавање спора у вези са финансирањем пограничне безбједности продужени су и на викенд, јер преговарачи америчког Конгреса желе до сутра да постигну договор.

Шелби сматра да су половичне шансе за постизање договора до сутра.

Представник демократа Џон Тестер сматра да неће бити прекида у разговорима.

"То су преговори и то не тече тако глатко", рекао је Тестер, изражавајући наду да би договор могао бити постигнут.

Сенатори се надају да ће до сутра постићи договор како би добили на времену за усвајање нацрта закона у Представничком дому и Сенату након чега текст треба до петка, 15. фебруара да потпише предсједник Доналд Трамп када истиче закон којим је привремено омогућено финансирање државних агенција.

Трамп се 25. јануара сагласио да оконча дјелимичну блокаду рада државних агенција, која је трајала 35 дана, иако није добио додатних 5,7 милијарди долара које је од Конгреса захтјевао за градњу зида на граници између САД и Мексика.

Умјесто тога са лидерима Конгреса постигнут је привремени договор како би посланици добили вријеме за рјешавање несугласица о начину рјешавања проблема безбједности на граници.

Блокада рада агенција погодила је око 800.000 запослених у савезним институцијама који су морали да раде без плате или су били на принудним одморима.