X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:22 ⇒ 17:29 | Извор: РТС

Хронологија напада на ватерполисте у Сплиту

На конференцији за медије у Ватерполо клубу Црвена звезда, тренер и играчи су изнијели хронологију напада у Сплиту. Александро Краљ је новинарима показао посјекотину коју је задобио приликом напада. У клубу негирају да су играчи носили мајице "делија". Након ове конференције, наводе у Звезди, више се неће враћати на овај инцидент и посвећују се спортским резултатима.
Ванредна конференција у службеним просторијама СД Црвена звезда (фото:  Весна Лалић / РАС Србија) -
Ванредна конференција у службеним просторијама СД Црвена звезда (фото: Весна Лалић / РАС Србија)

Тренер ватерполиста Александар Филиповић је рекао да их је обезбјеђење пратило од уласка у Хрватску, на вечерњи и јутарњи тренинг. Послије јутарњег тренинга ватеролисти су имали два сата слободно. Старији играчи су затражили дозволу да прошетају до града.

Приликом договора са тренером о изласку до риве био је присутан и хрватски полицајац који је утврдио да су спортисти у цивилним јакнама и панталонама.

"Он је контактирао шефа, објаснио да играчи хоће да иду у град, на шта је вјероватно овај питао како су обучени. Рекао је да су пристојно и нормално одјевени, без обиљежја и да мисли да нема проблема. Имали су јакне, касније се испоставило да су испод јакни имали тренерке. Али неки су били закопчани до грла, без видног обиљежја које је могло да провоцира", испричао је тренер.

Поручио је да провокације није било. "Сматрам да је провокација када неко скреће пажњу на себе, виче, говори негативно, а не када пије кафу у кафићу у јакни, а испод има тренерку. Надам се да ће моћи да се пије кафа и без јакне", рекао је Филиповић и поновио да они нису шетали ривом у обиљежјима и да нису проузроковали напад.

У кафићу на риви

Капитен Душан Васић, који је раније играо за сплитски Јадран, испричао је шта се догодило од тренутка када су изашли на риву. Рекао је да је било доста људи и да су сви кафићи били заузети.

Он, Милош Максимовић и Александро Краљ су прошетали цијелом ривом и у повратку нашли слободно мјесто. Васић је примијетио да конобари чудно гледају, али је мислио да ти погледи нису упућени њима.

Сјели су за сто и тада им је пришао конобар који је Краља упитао, показујући на Звездин грб испод јакне – Шта ти је то, на шта је Звездин голман уз осмијех одговорио да је то грб Звезде и да је дошао у Сплит да игра утакмицу.

Конобар му је рекао: "Немојте се смијати, ово није шала, боље покриј то", испричао је Васић и додао да је предложио саиграчима да промијене кафић. То су и учинили.

Тренутак напада

Након 20 минута или пола сата, на њих су насрнули маскирани момци. Њему и Максимовићу дотрчали су с леђа и почели са ударањем, што шакама, што тупим преметима.

Нико им није помогао

Душан Васић је до овог викенда имао најпозитивније утиске из Сплита, града у којем је играо пола године. Највише га је погодило то што у суботу нико није пружио руку да помогне или бар пита треба ли помоћ.

Након инцидента се вратио у кафић јер су му тамо остали јакна са новчаником и телефон.

"Нико од тих људи није пружио никакву помоћ, нити питао да ли нешто треба. Вратио сам се у хотел", рекао је Васић.
"Краљ је најгоре прошао јер куцавши поруку на телефону није видио да прилази шест, седам, осам момака. Добио је ударац у нос, а Максимовић и ја по глави и леђима", навео је Васић.

Претпоставља да он није био нарочито интересантан јер није имао обиљежја, док су Краљ и Максимовић били у тренеркама клуба.

"Претпоставаљам да је то разлог што су се одлучили да крену у потјеру за њима. Краљ је спас нашао у мору, у буквалном смислу сачувао главу јер су имали и тупе предмете, шипке и каменице којима су га гађали. Један момак са фантомком је носио и нож", испричао је Васић.

Максимовића погодили ти-рекс палицом у ногу

Милош Максимовић је рекао да је, када је почео напад, покушао да побјегне из кафића у ком је била велика гужва.

"Трчао сам ка другој страни риве. Два или три момка су кренула за мном", рекао је Максимовић.

Један од њих га је ти-рекс палицом погодио у ногу.

Отрчао сам до ресторана и замолио их да позову такси, али нико није, то учинио. Ушао сам у неки хотел, госпођа на рецепцији, или није имала времена или није хтјела да позове такси. Онда је налетио таксиста и замолио сам га да ме одвезе до хотела. То је трајало десетак минута", рекао је Максимовић.

Он је имао осјећај да је нападача много више и да су сви били против њих због броја људи, узвика и тога што су снимали инцидент.

Краљ: Породица ми била на првом мјесту

Александро Краљ је рекао да му је, док се рвао у Сплиту са нападачима спала јакна, пошто му је била откопчана.

"Остао сам насред риве у Звездиној тренерци, зато су се фокусирали на мене, кренули палицама, ножевима, говорили 'убиј четника', 'скини то са себе'. Нисма хтио, почео сам да трчим, нисам знао гдје да идем, да ли у неки кафић, хотел, али гдје год да сам кренуо, појављивали су се и ударали. Видио сам да момак иде ножем на мене, пао је иза мене и закачио ме ножем", испричао је Краљ.

Када је видио да нема избора и да ће га, како је рекао убити и линчовати, скочио је у воду. Хрватска полиција му је касније рекла да учинио праву ствар.

"Мислио сам да сам се спасио, али тада је настао хаос, гађали су ме, викали да ће ме убити. Само сам размишљао како да спасим главу. Нисам знао шта да радим. Послије неколико минута, тражио сам да зову полицију, викао да ће ме убити. Хулигани су се разбјежали, људи су се окупили и највише ме је забољело то што су наставили да причају све и свашта попут 'убиј четника'. Ја сам рекао да сам ватерполиста", испричао је Краљ.

Послије 10 минута у воду дошла је полиција.

"Да нисам скочио у море, не желим ни да помишљам шта би било. Породица ми је била на првом мјесту, дијете и жена, желио сам само да се спасим", рекао је Краљ и захвалио сплитској полицији која је, каже, професионално реаговала.

"Ово је моја прва и, надам се, посљедња изјава", рекао је Краљ који је новинарима показао посјекотину.

Поводом написа у медијима да је узвикивао да је Црногорац а не Србин, Краљ је рекао да има жену и бебу и да је само гледао како да сачува живу главу.

Утакмица против Морнара, која је требало да се игра у суботу увече, отказана је, а делегација се вратила у Београд.

Сплитска полиција јуче је привела тројицу мушкараца који се доводе у везу са нападом. Након саслушања, један од њих је пуштен. За двојицом мушкараца се још трага.

Тај инцидент су осудили бројни хрватски званичници, а Србија је упутила протестну ноту.