latinica  ћирилица
11/02/2019 |  17:27 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Додик-Штрахе: Јачати односе Аустрије и Српске (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Слободарске партије и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе разговарали су данас у Бечу о потреби јачања сарадње ове двије партије, као и продубљивању и јачању односа Аустрије и Републике Српске.
Беч - Додик - Штрахе - Фото: СРНА
Беч - Додик - ШтрахеФото: СРНА

Додик је упознао Штрахеа о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, а саговорници су размијенили мишљења и о мигрантској кризи и проширењу ЕУ.

- Захвалан сам господину Штрахеу за прилику да се сретнемо и разговарамо управо о темама од нашег заједничког интереса. То је свакако сарадња, не само између двије партије, него и сарадња која је могућа у оквиру сарадње Аустрије, БиХ и Републике Српске, а и оно што се зове прича око односа са ЕУ - рекао је Додик.

Штрахе је истакао да Додик и он имају пријатељске односе и позвао га је да, званично у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ, посјети Аустрију.

- Познато је да господин Додик и ја његујемо пријатељске односе и страначке и да то пријатељство траје дуго година. Данас смо разговарали о нашим будућим темама и упутио сам званичан позив господину Додику да ускоро буде званичан гост Аустрије. Разговарали смо о ситуацију у БиХ, јер је он члан Предсједништва БиХ и о проширењу ЕУ, те БиХ у ЕУ - истакао је он.

Штрахе је нагласио да је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ.

- Одбијам сваку врсту блокаде, ко блокира тај не жели напредак. Ти људи морају да схвате да ћемо и ми да се трудимо да се те блокаде заврше. Валентин Инцко је критиковао тај став и ми ћемо радити да до блокаде више не долази - истакао је Штрахе.

Додик је пожелио срећу Штрахеу и његовој партији на предстојећим изборима за Европски парламент, те истакао да ће му бити задовољство да посјети Аустрију као предсједавајућу Предсједништва БиХ, када се за то створе услови.

Раније данас, представници СНСД-а, Слободарске партије Аустрије и италијанске Сјеверне лиге договорили су да ове три странке интензивирају сарадњу, посебно у оквиру међусобне подршке у погледу проширења ЕУ, мигрантске кризе и заштите европских вриједности, као и у економско-социјалној области.

Извор: СРНА/АТВ