latinica  ћирилица
11/02/2019 |  20:21 | Аутор: СРНА

Градоначелник: У Сплиту неће бити толерисан говор мржње

Сплитски градоначелник Андро Крстуловић Опара поручио је, поводом инцидената у том граду, да Сплит није и неће бити град који толерише говор мржње и да они који то подржавају нису Сплит.

Опара је рекао да је оно што се протекла три дана догађа у Сплиту - од напада на ватерполисте "Црвене звезде" до графита мржње исписаних на основној школи, супротно духу уважавања, толеранције и гостољубивости који тај град његује.

Он вјерује да је ријеч о изолованим недјелима људи који наносе штету граду и Хрватској, преноси Хина.

Поводом натписа на згради Основне школе Скалице на чијим је зидовима црним спрејем нацртан усташки и нацистички симбол, као и поруке "Мрзим полицију", "Мрзим Србију", "Мрзим школу и Србе", "Смрт", "Смрт полицији", "Стока неодгојена" и "1945.", Опара каже да је то за сваку осуду.

"Против тих страшних порука морамо се борити едукацијом и стварањем атмосфере у којима су овакве и сличне шкработине неприхватљиве. Надам се да ће у најскоријем року правосудне и полицијске службе казнити кривце који наносе штету нашем граду", истакао је сплитски градоначелник.

Полиција је навела да ради на откривању починилаца.

Тројица ватерполиста "Црвене звезде" у суботу, 9. фебруара, на Риви су нападнута прво вербално, а затим и физички.

Полиција је од петорице нападача ухапсила тројицу, а истражни судија ће одлучити да ли ће суђење за почињена кривична дјела из мржње чекати на слободи или у затвору на Билицама.