latinica  ћирилица
12/02/2019 |  07:56 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Савјет министра о годишњем националном програму

Приједлог годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. година чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ, након што је три пута скидан с дневног реда, поново је уврштен у дневни ред данашње сједнице Савјета министара у техничком мандату.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На сједници Савјета министара у техничком мандату одржаној 22. јануара ова тачка је скинута с дневног реда на приједлог министра иностраних послова Игора Црнатка.

Министар безбједности Драган Мектић рекао је тада новинарима да сматра да тај документ треба вратити надлежној комисији.

Он је раније указао да нису испуњени формалноправни услови да се ова тачка нађе на дневном реду будући да Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ није завршила свој посао.

Сједница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, која је била заказана за 20. децембра, није одржана због недостатка кворума након што су на састанку званичника Републике Српске код предсједнице Жељке Цвијановић српски чланови Комисије позвани да не учествују у њеном раду.

На интернет страници Савјет министара наводи се да су на дневном реду сутрашње сједнице и одлуке у вези с почетком рада државног затвора у Источном Сарајеву.

Пред министрима у техничком мандату наћи ће се Приједлог одлуке о престанку рада Јединице за имплементацију Пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, Управног и Надзорног одбора Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Они би требало да размотре и Приједлог одлуке о утврђивању датума почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Према писању медија, разлог што ова установа још није почела с радом јесте спор између министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића и министра правде Јосипа Грубеше о томе ко ће да руководи затвором.

Шаровић тражи да то буде Србин, а Грубеша да то буде Хрват.

Ове тачке требало је да буду разматране још на сједници одржаној 13. децембра, али су скинуте с дневног реда.

У одлуци о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње државног затвора наведено је да се гасе и управни и надзорни одбор, а у одлуци о отварању тог затвора истакнуто је да се руководство именује у року од шест мјесеци, док је у образложењу наведено да ће Министарство правде почети кадровско попуњавање тек по доношењу одлуке.

На који начин ће бити вршено кадровско попуњавање није прецизно наведено, иако је ријеч о великом броју радних мјеста. Према процјенама, у том затвору биће око 200 запослених.

Савјет министара размотриће Информацију о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у БиХ.

На дневном реду је Информација о степену реализације реформских мјера у вези с писмом европског комесара за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана.

Биће ријечи о Информацији о примјени Одлуке о поступку усклађивања законодавства БиХ с правном тековином ЕУ у прошлој години.

Пред министрима ће се наћи Информација шефа Преговарачког тима БиХ у Сталној заједничкој комисији виших представника земаља насљедница бивше СФРЈ о предузетим активностима на реализацији закључка Савјета министара са сједнице оодржане 30. јануара, у вези са закључком Предсједништва БиХ од 12. децембра прошле године са укљученим извјештајима Министарства правде БиХ и Правобранилаштва БиХ.

Савјет министара у техничком мандату размотриће Извјештај о раду Надзорног тијела за праћење провођења стратегије на нивоу БиХ за рад на предметима ратних злочина за 2017. годину и прву половину прошле године.

На дневном реду је и Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције.