latinica  ћирилица
12/02/2019 |  08:37 ⇒ 10:01 | Аутор: РТС

Постигнут оквирни споразум о финансирању америчке владе

Неколико преговарача из Демократске и Републиканске партије у Америчком конгресу постигло је принципијелни договор о финансирању Владе и избјегавању новог затварања Владе крајем ове недјеље, јавља “Глас Америке“.
Конгрес САД - Фото: РТРС
Конгрес САДФото: РТРС

Нико од преговарача није желио да износи детаље о споразуму, нити да каже да ли ће предсједник САД Доналд Трамп добити сав новац који тражи за изградњу зида дуж јужне америчке границе.

Демократе су понудиле одређена средства за граничну безбједност, али знатно мање него што је Трамп желио за зид.

Бијела кућа и посланици имају рок до петка, када ће поново бити исцрпљена средства за финансирање операција око четвртине федералне владе, да избјегну ново дјелимично затварање.

Посљедње дјелимично затварање Владе, које је трајало рекордних 35 дана, завршено је прије мање од три недјеље - 25. јануара.

У међувремену је амерички предсједник у Ел Пасу поново окривио демократе "за застој у преговорима о безбједности границе према Мексику".

Рекао је да на обалама ријеке Рио Гранде почиње градња великог зида. Дочекале су га присталице, али и противници.

"Овдје је на скупу око 35.000 људи а противника око 200 до 300... Желим да знате, ми ћемо свакако изградити зид. Рекао сам конгресменима да морам да водим рачуна о људима у Тексасу. Људи који овдје живе рекли су ми да ће изградњом зида бити створена потпуно друга ситуација", поручио је Трамп.

Демократе желе да број притворених миграната буде ограничен на 16.500 и предлажу смањење броја мјеста у притворима за мигранте. Ипак, спремни су да изађу у сусрет предсједнику Трампу и одобре двије од 5,7 милијарди долара за зид на граници с Мексиком.

Трамп није јавно рекао колико би новца прихватио као компромис за изградњу баријере дуж релативно малог дијела огромне америчко-мексичке границе, која се протеже на 3.200 километара.