latinica  ћирилица
12/02/2019 |  09:56 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Преминула жена у чачанској болници

Жена стара 86 година преминула је од посљедица респираторне инфекције у болници у Чачку, гдје је проглашена епидемија грипа.
Болница Чачак (фото: Владимир Никитовић) -
Болница Чачак (фото: Владимир Никитовић)

Портпарол Опште болнице Биљана Кочовић рекла је за РТС да је жена, стара 86 година, примљена синоћ у тешком стању и преминула током ноћи, те да била хронични болесник.

Кочовићева је навела да се на одјељењу интензивног лијечења налази шест пацијената са респираторним инфекцијама, од којих су четири на механичкој вентилацији и у веома тешком здравственом стању, а два пацијента су животно угрожена и под непрекидним су надзором.

Код једног од пацијената је и лабораторијски потврђено присуство вируса грипа, а за остале се још чекају резултати.

Упитана за клиничку обдукцију двоипогодишњег дјечака, који је у суботу ујутро преминуо у чачанској болници, а вече прије тога хоспитализован са знацима респираторне инфекције, Кочовићева је рекла да ће о резултатима бити обавијештене све надлежне институције.

Завод за јавно здравље Чачак пријавио је епидемију грипа на територији Моравичког округа због пораста броја пацијената, који се јављају са симптомима сличним грипу, а вирус грипа типа АХ1 лабораторијски је потврђен код три пацијента.

Према информацијама Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", од посљедица вируса грипа у Србији до сада је умрло 18 људи, а пријављено је око 85.000 грађана са обољењима сличним грипу.

Епидемија грипа проглашена је и у Пиротском, Златиборском округу и на територији града Ниша.

Међу обољелима је највише дјеце узраста до четири године.