latinica  ћирилица
12/02/2019 |  09:59 | Аутор: СРНА

Линта: Напад на спортисте не изненађује у земљи чији је темељ усташтво

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да недавни свирепи физички напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту није изненађење, ако се узме у обзир неспорна чињеница да је данашња Хрватска настала на темељима нацифашистичке НДХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је указао да је Сплит један од многих градова у Хрватској гдје је током деведесетих година прошлог вијека извршено брутално етничко чишћење Срба и отимање и уништавање српске имовине, као и да су Срби брутално премлаћивани и мучени на најразличитије начине и дио њих убијен у сплитском логору "Лора".

"`Лора` је од 1992. до 1997. године била логор смрти и кроз њега је голготу прошло преко 1.000 српских цивила, војника и ратних заробљеника, а утврђено је да је најмање 70 логораша убијено. Срби су стављени ван закона и нису имали заштиту јер је власт Фрање Туђмана имала за циљ стварање етнички чисте хрватске државе без Срба", подсјетио је Линта.

Он је навео да се у насилном избацивању Срба из њихових станова уз пријетње смрћу и пребијања у Сплиту посебно истакла такозвана Девета бојна ХОС-а која је добила име Рафаел Бобан, по једном од команданта чувене по злу Црне легије у НДХ и која је основана 10. априла 1991. године - на дан оснивања геноцидне НДХ, саопштено је из Савеза Срба из региона.

"Припадници поменуте јединице себе су сматрали и сматрају се и сада усташама. Град Сплит је 2014. године подигао споменик поменутој усташкој јединици. Сваког 10. априла припадници Девете бојне ХОС-а окупљају се у црним униформама уз узвикивање усташког поздрава `За дом спремни` да обиљеже оснивање своје јединице", нагласио је Линта.

Он је навео да том "усташком дернеку" из године у годину присуствују изасланици Министарства хрватских ветерана, жупан или замјеник жупана Сплитско-далматинске жупаније, градоначелник или замјеник градоначелника Сплита, а да је то само један у низу доказа да је усташтво темељ Хрватске.

Тројица ватерполиста Црвене звезде у суботу, 9. фебруара, на Риви су нападнута прво вербално, а затим и физички.

Полиција је од петорице нападача ухапсила тројицу, а истражни судија ће одлучити да ли ће суђење за почињена кривична дјела из мржње чекати на слободи или у затвору на Билицама.