latinica  ћирилица
12/02/2019 |  10:27 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Више од 140 пројеката помоћи Србима на КиМ

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је у току реализација више од 140 пројеката за помоћ Србима на Космету, гдје њих више од 100.000 опстаје захваљујући виталној вези са централном Србијом.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он је рекао и да је у протекле три и по године обновљено и 49 цркава и манастира, као и да се ради фабрика стартерских акумулатора и батерија у оквиру Рударског комбината "Трепча", те фабрика за прераду кромпира у Косовском Поморављу.

- Наша обавеза је да се, без обзира на тешке околности, боримо - додао је Ђурић за Телевизију Пинк.

Он је истакао и да је званични Београд и на међународном плану успио да преокрене негативан тренд тако да је сада двоцифрени број повлачења признања једнострано проглашене независности Косова.

Ђурић је навео да је прије неколико година питање Косова и Метохије за највећи дио међународне заједнице било завршено и да је "било потребно само приморати Србију да призна такозвану независност".

- Данас је, захваљујући вишегодишњој, напорној, енергичној борби за Косово и Метохију, коју је најенергичније предводио председник Србије Александар Вучић, ситуација другачија - рекао је он.

Ђурић је нагласио да се данас у свијету разговара о проналажењу компромиса и да је сигурно да, иако ће то сигурно бити тежак процес, нема више наметања воље Србији.