latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:01 ⇒ 12:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Америка се окреће против Харадинаја због такси?!

Вашингтон је почео с примјеном мјера против одлуке тзв. косовске владе да не суспендује таксе на производе из Србије и БиХ, а приштинска Коха диторе упозорава да би те мјере могле бити и појачане уколико Влада у Приштини настави да инсистира на томе да не укине таксе.

Коха диторе оцјењује да ће то бити највидљивије у процесу трансформације косовских безбједносних снага у војску.

У том контексту, лист подсјећа да премијеру привремених приштинских институција Рамушу Харадинају није одобрена америчка виза како би присуствао Националном молитвеном доручку, као и да је амерички генерал отказао посјету Приштини.

У међувемену, напомиње се у тексту, Харадинај инсистира да ће таксе бити укинуте када "Србија призна независност Косова".

Амбасада САД у Приштини потврдила је јуче да је командант Националне гарде Ајове, генерал-мајор Тимоти Ор, отказао посјету Косову због, како кажу у Амбасади, такси које су за производе из Србије наметнуле привремене приштинске инситуције.

"Зери" пише да је Демократски савез Косова, иначе најјача опозициона парламентарна странка, саопштио је да је отказивање посјете команданта Националне гарде Ајове, генерал-мајора Тимоти Ора, због трговинских мјера према централној Србији и БиХ, "дубоко забрињавајуће".

Такса од 100 одсто, иако није званично потврђено, поред израде платформе за дијалог, била је тема јучерашњег састанка званичника косовских институција у Приштини.

Према наводима приштинских медија, тзв. предсједник скупштине Кадри Весељи, који је сазвао састанак и тзв. косовски предсједник Хашим Тачи, захтијевали су од Харадинаја да повуче одлуку о таксама, како би се дала шанса дијалогу са Београдом.

Харадинај је, међутим, поновио да таксе остаје док Београд не призна једнострано проглашену независност Косова.

Он сматра да оне нису препрека за постизање финанлног споразума.