latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:32 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Намјесништво СПЦ у Брчком велико градилиште у посљедње двије деценије

Намјесништво Српске православне цркве у Брчком у посљедње двије деценије, велико је градилиште. До сада је изграђено 47 цркава и парохијских домова, а још девет објеката је у изградњи, међу којима су цркве, светосавски домови и адмистративно - културни центар.

У намјесништву Српске православне цркве у Брчком истичу да црква уз помоћ вјерног народа посљедњих деценија обнавља се и гради, како материјални тако и духовни живот. Како истиче намјесник СПЦ у Брчком, Драган Ћирковић, једно без другог не иде.

- Ми данас на простору архијерејског намјесништва брчанског имамо 48 храмова, од којих је девет, што храмова, што капела, у изградњи. Такође у изградњи имамо око светосавско - парохијских домова и више пропратних објеката који су као потреба при једној црквеној општини- рекао је Ћирковић.

Једна од црквених општина је и Брчко. У овој парохији у току су завршни радови, на изградњи културно - административног центра, који ће служити и за образовни -културно -духовни живот Срба у Брчком.

- Градимо и нове објекте који су потреба наше свете цркве али и вјерног народа који је окупљен око цркве. Црква и јесте заједница, а ту заједницу управо чини народ. Ми смо из те потребе изградили овај културни и административни центар, видјевши његову потребу да би управо окупљали ту заједницу- истакао је Небојша Драшкић, протојереј-ставрофор, намјесништво СПЦ у Брчком.

Парохија колубарско - грбавичка, основана је 1997. године. Како истичу у њој, изградња и обнова траје континуирано.

- Црквена општина и парохија колубарско - грбавичка, дакле двије парохије, наставља градњу двије цркве које се граде на подручју наше парохије. То је црква Светих апостола Петра и Павла, која се гради захваљујући вјерномк народу наше парохије, донацијама Владе Републике Српске, али исто тако и средствима Владе Брчко дистрикта- навео је Миодраг Тошић, протојереј-ставрофор, ЦО колубарско - грбавичка.

У Брчанском намјесништву истичу да је православна црква увијек била мјесто гдје су се Срби просвећивали и уздизали као и да се у овом граду све гради, како би се вјерницима омогућио потпун духовни, културни и образовни живот.