latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:01 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Ауто-пут кроз Бијељину и брзи пут до Требиња - предуслов развоја

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић оцијенио је данас да је изградња ауто-пута Београд - Бањалука, преко Бијељине, као и брзог пута Бијељина - Зворник - Фоча - Требиње, важан предуслов за свеукупни развој и опстанак становништва, те саобраћајна кичма источног дијела Српске.
Бијељина - Анто Гајић - Фото: СРНА
Бијељина - Анто ГајићФото: СРНА

Гајић је на округлом столу о теми "Циљеви и правци даљег развоја источног дијела Републике Српске" истакао да би се ауто-путем кроз Кузмин и Рачу, а тиме и кроз централни и источни дио Српске, Република директно повезала с Београдом, што је од изузетног значаја.

Он је поручио да привредници Бијељине дају пуну подршку том подухвату.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић, истакао је да се привредници већ неколико година залажу за то, јер је изградња ауто-пута и брзог пута од вишестуког значаја.

- Осим тога што омогућује повезивање људи, проток робе и капитала, то отвара и могућност за нове инвестиције, а има сигурно значај и одразиће се и на бруто домаћи производ - рекао је Ђурић новинарима.

Власник предузећа "Спектар дринк" из Патковаче, Ђорђе Славињак, истакао је да су пријатно изненађени једногласном подршком Владе Српске да се убрзано крене у изградњу брзих путева према истоку Републике Српске, што ће значити отварање нових радних мјеста и повезивање овог дијела са значајном инфраструктуром.

- Познато је да је исток Српске све више пуст, да људи напуштају своје домове из егзистенцијалних и економских разлога - рекао је Славињак и изразио наду да ће бити спријечене такве миграције, да ће становништво Српске осјетити да припада својој матици.

Привредници Подручне привредне коморе Бијељина данас су разговарали и о изграњи хидроелектране у горњем току ријеке Дрине, гдје би инвеститори били електропривреде Србије и Републике Српске.

На данашњем скупу разговарано је и о наставку изградње хидроенергетског система "Горњи хоризонти", те наставку улагања у хидромелиорациони систем на подручју Семберије с циљем заштите од поплава.