latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:48 ⇒ 15:25 | Аутор: sputniknews.com

Париз разматра повлачење својих трупа из Сирије

Тренутно се разматра питање да ли ће Француска остати у Сирији или повући своје трупе, изјавила је француска амбасадорка у Русији Силви Берман у интервјуу за Спутњик.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

На питање да ли ће Француска остати у Сирији, Берманова је одговорила: Тренутно се ово питање разматра.

- Ми смо, као и сви били, изненађени изјавом САД о повлачењу свог контингента из Сирије. Од тог тренутка смо у сталном контакту са америчким руководством, али је Француска преузела и одређене обавезе у оквиру коалиције. Али помало нас умирује чињеница да се ради о постепеном, планираном повлачењу трупа - додала је амбасадорка.

Она је рекла и да би Француска могла да размотри спровођење нове хуманитарне операције с Русијом у Сирији.

- Ми смо, заиста, заједно с Русијом и Уједињеним нацијама учествовали у хуманитарној операцији у Источној Гути. Сарађивали смо с невладиним организацијама и с руском војском и спремни смо да разматрамо и друге сличне хуманитарне операције - објаснила је она.

Амерички предсједник Доналд Трамп је 19. децембра прогласио побједу над терористичком организацијом ДАЕШ у Сирији, истичући да је она била једини разлог за присуство америчке војске у тој земљи. Касније је портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс саопштила да су САД почеле с повлачењем трупа из Сирије, као и да побједа над ДАЕШ-ом не значи и крај постојања коалиције. Оружане снаге би требало да буду повучене за 60 до 100 дана.

Међународна коалиција са САД на челу изводи ваздушне операције против терористичке групе ДАЕШ у Сирији и Ираку од 2014. године. Нападе у Сирији није овластила влада предсједника Башара ел Асада нити Савјет безбједности УН.