latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:28 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: Инспектори провјеравају месо из увоза

Бањалучка градска инспекција, заједно с представницима Института за јавно здравство и Института "Васо Бутозан" данас је почела контролу исправности меса у свим тржним центрима на подручју Бањалуке, који продају месо из увоза.
Бањалука: Контрола меса (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука: Контрола меса (Фото: banjaluka.rs.ba)

- Данас су узети узорци меса код тржних центара које продају месо из увоза. Резултате очекујемо у наредних седам до десет дана - рекао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.

Он појашњава да ће бити извршена анализа меса на присуство антибиотика, као и бактерија саламонеле, стафилококе и ешерихије коли.

Према његовим ријечима, ове контроле покренуте су послије медијских навода о појави меса од обољелих крава у Пољској. Без обзира на то што је Канцеларија за ветеринарство БиХ установила да на нашем тржишту није било дистрибуције и увоза спорних пошиљки, у градској инпекцији желе да се, додатним контролама меса, увјере у квалитет меса из увоза, из које год земље долазило.

- Према посљедњим информацијама из Канцеларије за ветеринарство на подручју БиХ нема меса из Пољске, али без обзира на то, покренули смо контролу меса из увоза, како би били у потпуности сигурни у његову исправност - нагласио је Кецман.

Из градске инспекције уједно најављују да ће ускоро бити контролисани и домаћи произвођачи, те напомињу да ће, осим фарми, провјере обухватити и клаонице, мљекаре и рибњаке. Током тих контрола, инспектори ће провјеравати присуство антибиотика, хормона, пестицида и тешких метала.

Извор: banjaluka.rs.ba