latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:34 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Спорно одржавање 400 метара одбрамбеног насипа који штити Шамац

Долазак прољећа и очекивани раст водостаја Саве, актуелизовао је проблем одржавања одбрамбеног насипа који штити Шамац. Спорно је око 400 метара насипа који територијално припада федералној општини Домаљевац- Шамац о којем нико не води рачуна.

Одбрамбени насип који Шамац и приградска насеља штити од високог водостаја Саве, у дужини километар и по редовно одржава водопривредно предузеће по налогу "Вода Српске". Насип се протеже још око 400 метара на територију сусједне општине Домаљевац-Шамац.

- Видите према овим шумама, односно по дрвећу које се налази овдје најмање 4- 5 година ово подручје се не одржава. Мислим да би морали да интервенишемо да се ово лијепо сасијече да би насип који је саниран прије неких 5-6 година и који је био у идеалном стању био поново функционалан и да не би дошао у опасност да не дође до оштећења а самим тим би био угрожен и дио наше општине - рекао је Боро Богдановић, руководилац Службе за цивилну заштиту Шамац.

Одржавање спорног дијела насипа на територији Федерације у надлежности је Агенције за водно подручје ријеке Саве. Општина Шамац припрема званични допис којим ће од надлежних тражити да се овај проблем ријеши.

- С обзиром да имамо проблем са одржавањем насипа на ријеци Сави, на дијелу који припада ФБиХ а који проблем може проузроковати оштећење самог насипа ми ћемо у складу са тим послати званичан допис федералној агенцији за воде да изврше своју обавезу одржавања насипа - истакао је Слободан Стојић, начелник Службе за друштвене дјелатности у општини Шамац.

Богдановић је додао да је комплетан појас од насипа 30 метара према ријечној обали деминиран прије 10 година.

- Тако да било који изговор да је подручје несигурно и да се не могу изводити радови пада у воду, значи-терен је сигуран, могу се радови изводити и ја би их замолио да што прије приступе уклањању ове вегетације са круне насипа и са ових косина - сматра он.

У Цивилној заштити кажу да за сада нема опасности од поплава, али да неодржавање насипа дугорочно може изазвати знатна оштећења.