latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:39 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Брчко: Циљ да се у аграру сваке године отвори што више радних мјеста

За подстицаје за самозапошљавање у аграру, овогодишњим Буџетом дистрикта Брчко, планирано је 500 хиљада марака. Циљ је, истичу у ресорном одјељењу, да се у аграру сваке године отвори што више радних мјеста.

Реализација пројекта самозапошљавања у пољопривреди у дистрикту Брчко, почеће ове године. Кроз два буџета, за ове намјене планирано је милион марака.

- Корисници могу бити сви они, који су били на Заводу за запошљавање и који траже запослење. А при томе ће се бавити пољопривредним производњом, обзиром да постоји исто тако у Дистрикту и програм самозапошљавања у привреди - рекао је Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду дистрикта Брчко.

У свему учествује и Завод за запошљавање дистрикта Брчко, у чијој евединцији је тренутно 8.997 незапослених. За пројекте самозапошљавања у пољопривреди, користиће се искуства из привреде.

- Након што добијемо средства, и сам програм Владе Брчко дистрикта, расписујемо јавни позив. Након расписивања јавног позива, слиједи пријава заинтересованих кандидата. Заинтересовани кандидати, који се пријаве, морају проћи обуку коју организује Влада Брчко дистрикта. Након завршене обуке они добијау сертификате, те након тога приступају изради бизнис планова - појаснио је Владо Јефтић, директор Завода за запошљавање дистрикта Брчко.

Међу пољопривредницима, који кроз овај пројекат виде своју шансу је и пчелар Милан Драгичевић.

- Ово што Влада хоће да направи са подстицајем са самозапошљавањем, сматрам да је добар потез и да ће доста пчелара а и других пољопривредних произвођача, прихватити тај позив. Пошто нама нису потребна велика средства, а мислим да ће ово бити добар потез - сматра Драгићевић.

Пољопривредници ће моћи аплицирати са бизнис идејама у вриједностни од 15.000 - 20.000 марака.