latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:45 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Градишка: Недостатак радника за зимску резидбу воћа

Послије недостатка берача за прошлогодишњи рекордан род, воћари у градишком Поткозарју суочени су са новим проблемом и недостатком квалитених радника за зимску резидбу воћа.

Недостатак обучених радника настоји да ријеши ресорно министарство стручним предавањима и обуком Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Воћар из Јелића Спасоје Лајић због недостатка квалитених радника страхује да зимску резидбу неће обавити у предвиђеном року.

- Резидба је у току, а то су проблеми јер то је ипак струка. Не може свако то да ради - рекао је Лајић.

Квалитетне резаче воћари из градишког Поткозарја пронашли су у околини Крушевца у Србији. Дневно им за услуге орезивања плаћају и до 70 марака.

- Задовољни смо са цијенама и дневницама, јер имамо и три оброка а дневно можемо резати и око 150 садница - истакао је Милош Миљковић.

Да би се надокнадио хронични недостатак квалитених резача Министарство пољопривреде организовало је обуку. Посебно су заинтересовани за обуку средњошколаца пољопривредне струке.

- Сваке године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде преко Ресора за пружање стручних услуга организује теоретску и практичну обуку из воћарства - истакао је Дражен Чекић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Градишка.

Професор Средње стручне и техничке школе Градишка Данко Цумбо је истакао да су довели најбоље ученике који имају добра теоретска знања и добру теоретску основу и да ће им ово добро доћи да употпуне своје знање са практичним искуством.

Стручњаци воћарима савјетују да зимску резидбу обавезно обаве прије почетка цвјетања воћа и да ову помотехничку мјеру не примјењују ако је температура испод нуле.