latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:51 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

К.Дубица: Сертификовали јабуке у складу с европским стандардима

Јабуке из дубичких воћњака, међу првима су у БиХ сертфиковане за пласман на тржиште, по европским стандардима, уз строгу контролу употребе хемијских третмана.

Сертификат сарајевске организације "Органска контрола" представља признање за производњу воћа према интегралним принципима, које је признала Европска комисија.

Године улагања у бригу о воћњацима, уродиле су плодом јер је Воћарска задруга "Дубичко Поткозарје" добила сертификат за производњу воћа према интегралним принципима. То се односи на строгу контролу употребе хемијских препарата, а воћари кажу, интегрална производња први је корак ка органској или еколошкој производњи.

- Наравно да има третмана у заштити воћа, али то су све средства која се налазе на зеленим листама, која су дозвољена по европским стандардима - рекао је Душко Тепић, предсједник УО Воћарске задруге “Дубичко Поткозарје“ Козарска Дубица.

Међутим, иако су међу првима у БиХ сертификовали воће у складу с европским стандардима, пласман и ниска откупна цијена и даље су највећи проблеми.

- Нас нико не пита за цијену, а објективна цијена би била неких 50 фенинга - сматра Бране Кос, в.д. директора Воћарске задруге "Дубичко Поткозарје" Козарска Дубица.

Тепић је истакао да је сама понуда воћа у 2018. била врло велика, а да су цијенениске.

- Пласман је отежан и сналазимо се сами како ко умије. Већину производа купе нам накупци - додао је он.

"Дубичко Поткозарје" окупља седам воћара, који на површини од тридесет хектара узгајају јабуке и крушке, али и друге врсте воћа. Прошле године убрали су око 700 тона сертификованих јабука. За сада, извоза нема.