latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:56 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Вјетар нанио велику штету на привредним објектима (ФОТО)

Снажан вјетар у Требињу, синоћ је рушио стабла и ломио гране, и на појединим привредним објектима нанио је велику штету.

Од удара, потпуно је страдао новоизграђени пластеник у расаднику медитеранског и другог биља, у власништву Центра за газдовање кршем.

Удари вјетра достизали су брзину шездесет пет километара на час. Kонструкција намјенског пластеника, површине око хиљаду квадратних метара , са инсталираном електронском опремом, искидана је или је деформисана, а дијелови разбацани.

- Ми смо упорно упозоравали да је Херцеговина подручје изложено јаким ударима вјетра. Знали смо да се треба обратити пажња приликом рада тих конструкција - рекао је Бранко Тасовац, директор Центра за газдовање кршом.

Фото: РТРС

Пластеник је изграђен у оквиру посебно пројекта, вриједности око два милиона марака, у чијем финансирању учествују Министарство пољопривреде, Шуме Српске, ИПА пројекат и Центар за газдовање кршем. Прије седам дана убачене су прве саднице.

- Ми смо у припремној фази пробне производње, међутим, ноћас се десила катастрофа - истакла је Јована Петијевић, руководилац расадника.

Према првим процјенама, штета на пластенику износи око 200 хиљада марака. На употребу је предат Центру за газдовање кршем, у новембру.

- Инсистрираћемо на томе код извођача радова, пошто је пластеник у гарантном року, да се што прије санира, и да кренемо са нашом производњом - додао је Тасовац.

Фото: РТРС

Удари вјетра преполовили су и стабло бора, у Градском парку.

- Дежурне службе су на терену и раде на уклањању, поред тога, имали смо мањих штета, палих грана, али ништа значајно - навео је Недељко Ламбета, директор ЈП Комунално Требиње.

Вјетар је ломио и мање гране. Срећна околност је што се све дешавало у касним ноћним часовима, када на улицама није било пролазника.