latinica  ћирилица
12/02/2019 |  16:10 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Приједор: За водовод за 11 насеља 9,4 милиона КМ

У Приједору је потписан уговор за изградњу терцијарне водоводне мреже у систему водоснабдијевања "Црно врело". Уговор се односи на 11 насеља на подручју Приједора. Вриједност радова је 9,4 милиона марака, а инвеститор је Град Приједор.

Терцијарна водоводна мрежа и кућни прикључци биће иyграђени у насељима: Петров Гај, Омарска, Нишевићи, Градина, Камичани, Ламовита, Кевљани, Марићка, Јелићка, Бистрица и Криваја. Извођач радова има обавезу да заврши посао за 18 мјесеци.

- Ту имамо негдје око 316 километара трасе што терцијарне што прикључака, око 4.200 прикључака домаћинстава - рекао је Радислав Верић, директор Хидро-копа.

Цијена прикључка на водоводну мрежу за домаћинство износи 900 марака. У Водоводу очекују да ће више од 50 одсто домаћинства бити заинтересовано за прикључак.

- Сад ће се сигурно ићи у контакт са свим тим становницима да се види њихова заинтересованост. Прикључак је 900 марака. Он се може исплатити у више мјесечних рата и неколико година сигурно - истакао је Владо Рељић, директор Водовода Приједор.

Водовод "Црно врело" заједнички је пројекат Приједора, Бањалуке и Владе Републике Српске. До сада је уложено око 10 милиона марака, а надлежни процјењују да је још толико потребно за његов завршетак.

- Ово би била завршна фаза изградње овог регионалног водовода на подручју града Приједора - истакао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Шеф Тима за спровођење пројекта, Министарство финансија Републике Српске Радмила Михић навела је да је осам милиона марака вриједан уговор, финансијски највећи уговор у пројекту за ових седам година колико дјелују на подручју Републике Српске.

- А до њега смо могли доћи само уз заједничко дјеловање локалне заједнице, која води рачуна о интересима својих грађана, професионалне компаније, односно извођача радова, који се показао као професионалан и одговоран у претходној сарадњи, и уз стручно знање тима из Министарства финансија - додала је Михићева.

Након завршетка овог пројекта, на подручју Приједора ће, кажу надлежни, водоснабдијевањем бити покривено око 75% становништва.