latinica  ћирилица
12/02/2019 |  18:15 ⇒ 18:22 | Аутор: Независне

Преминула професорица Зорица Турјачанин

Зорица Турјачанин, пензионисана професорица Филозофског факултета у Бањалуци и први доктор књижевности за дјецу у бившој Југославији, преминула је у понедјељак у 81. години у граду на Врбасу, гдје је провела већину свог радног вијека.
Преминула професорица Зорица Турјачанин - Фото: nezavisne novine
Преминула професорица Зорица ТурјачанинФото: nezavisne novine

Рођена је у Београду, а бавила се есејистиком, књижевном критиком и методиком наставе матерњег језика. Њен опус има више од 500 библиографских јединица, а својевремено је објављивала у скоро свим стручним и књижевним часописима од Вардара до Триглава. Текстови су јој превођени на македонски, словеначки, бугарски, руски, турски и њемачки језик.

Педагошким и књижевнокритичким радом битно је утицала на развој књижевности за дјецу у БиХ и на формирање друштвене свијести о важности и вриједности дјечје литературе као умјетничке врсте.

Ауторка је више стотина есеја, критика и рецензија, објављених по бројним листовима, часописима и зборницима, а презентованих у неколико књига есеја, од којих су посебно вриједне "Лампа на писаћем столу", "Кључеви златних врата" и "Свежањ нових кључева".

Најпознатија дјела су јој монографија "Роман за дјецу", те збирке есеја и критике "Кључеви златних врата" и "Свежањ нових кључева". За свој рад добила је више значајних признања, као што су награда "Веселин Маслеша" града Бањалуке за укупан ангажман у области културе, награда "Хасан Кикић" за успјех у васпитно-образовном раду, "Кочићево перо", "Змајева награда" за унапређење и популаризацију књижевности за дјецу и друге.

Турјачанинова ће, између осталог, остати упамћена и као један од најпознатијих домаћих књижевних критичара, чије ће рецензије остати заувијек међу бројним корицама књига у БиХ. Сахрана ће бити обављена сутра у 13 часова на гробљу у Машићима.