latinica  ћирилица
12/02/2019 |  19:27 ⇒ 13/02/2019 | 07:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: Повећање цијене струје само за привредна друштва

Премијер Републике Српске Радован Вишковић потврдио је да ће доћи до повећања цијене електричне енергије за 4,9 одсто, али само за привредна друштва, не и за домаћинства, те да је то урађено у договору са пословном заједницом.

Вишковић је демантовао наводе опозиције да је струја у Федерацији БиХ јефтинија и подсјетио да је ту већ дошло до повећања цијене од пет одсто.

Он је указао на чињеницу да ће Српска и БиХ ускоро доћи у позицију либерализације цијене електричне енергије.

- Влада не одређује цијену, а ту је била покренута прича о много већем повећању. Влада је на прошлој сједници дала препоруку да у овом моменту не би било добро да се иде у значајније повећање. Вођени су преговори са послодавцима и привредном комором и постигнута је сагласност у вези тога - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је циљ Владе растерећење привреде и смањивање пореза, те да се ради на томе.

- Влада функцинише тек два мјесеца, а у наредни четвртак на сједници биће рјешења о измјени и допуни Закона о порезу на добит, гдје уводимо да све што се набавља у привреди - машине и опрема буде неопорезиво са аспекта повећања привредних субјеката и новог запошљавања у њима - рекао је он.

Премиејр Српске наглашава да ће Влада радити тако да никада не буде угрожен буџет и да ће се одговорно односити према грађанима.

- Ова власт је увела обавезу исплате борачког додатка, али у овом моменту немамо простора за његово повећање што не значи да тога неће бити ако се створе услови - рекао је Вишковић и додао да се из буџета годишње за мјесечни и годишњи додатак издваја 70 милиона КМ.

Он је најавио да ће бити урађен сет закона који ће се бавити сивом економијом, закон о фискалним касама, играма на срећу, о осигурању, инспекцијама...

- Чинићемо све да и тиме повећамо приходовну страну буџета - рекао је Вишковић.

Он је навео да су јавне инвестиције једини реалан покретач привреде Српске, те да ће заједно са Србијом на том плану бити рађене хидроелектране Фоча и Паунци.

- У петак сам у Србији и понудићу да и ХЕ Бук бијела радимо са Србијом, јер ми је стало да то радимо са том земљом и да то урадимо што прије. Не желим дуготрајне процедуре - каже Вишковић.

Када је ријеч о градњи ауто-пута од Добоја према граничном прелазу Рача, Вишковић је навео да убрзано треба радити на рјешавању имовинско-правних односа.

Предсједник Владе рекао је да се иде у пројекцију изградње нове трасе пута од Тјентишта кањоном ријеке Сутјеске до ријеке Дрине, гдје ће бити изграђен мост који се на другој страни обале повезује са путем Фоча-Шћепан Поље.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, Вишковић је рекао да би српски представници у Савјету министара требало да утичу на то да буде потписан међудржави споразум са Црном Гором у вези са изградњом моста на Шћепан Пољу, чија инвестиција износи четири милиона евра.

- Република Српска има испројектован пут Фоча-Шћепан Поље, обезбијеђена кредитна средства и може се врло брзо кренути у изградњу тог дијела пута - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је постојећа траса пута од Тјентишта до Брода на Дрини скоро неупотребљива због клизишта, јер се на овој траси не може извести неки стабилан пут.

РТРС/СРНА