latinica  ћирилица
13/02/2019 |  11:14 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Стратешки циљеви и правци развоја привреде Бијељине

Подручна привредна комора Бијељине подржала је изградњу ауто-пута Бијељина -Кузмин, као и брзог пута Бијељина - Зворник -Фоча - Требиње, што је предуслов опстанка и развоја привреде источног дијела Републике Српске.

Изградња ауто-путева на дионици Добој - Бијељина - Рача мора бити апсолутни приоритет, истакли су привредници на тематској расправи о стратешким циљевима и правцима развоја привреде ове регије.

Привредници регије Бијељина подржали су изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића да је приоритет изградња ауто-путева кроз Републику Српску којима ће Бањалука бити повезана с Београдом.

Истовремено, ради опстанка и развоја привреде у источном дијелу Српске, истичу, неопходно је изградити брзи пут од Бијељине до Требиња.

- Већ дуже вријеме има иницијатива да се уради инфраструктура на овом подручју која ће побољшати привредни амбијент, рекао је Анто Гајић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељине.

- Ми који смо овдје, већ смо навикли на постојеће стање, али нови инвеститори ће свакако бити више заинтересовани ако путеви буду бољи, каже власник предузећа Спектар дринк, Ђорђе Славињак.

Источни дио Републике Српске чини 45 одсто територије и доминантно располаже природним ресурсима и привредним капацитетима, због чега је веома важна изградња брзог пута који би повезао Бијељину, Зворник, Фочу и Требиње, указали су привредници.

Истичу да је повезивање Републике Српске са Србијом и привредно и политичко питање.

- То има, поред економског, и стратешки значај, имајући у виду да смо не тако давно били у прилици да  нам је ово био "пут живота", истакао је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Подручна привредна комора регије Бијељина има 1.803 привредна друштва са око 25.000 запослених, чији је годишњи приход близу 500 милиона марака.

У стратешки правац развоја привреде свакако би требало да буде уврштена и изградња хидролекетрана у горњем току ријеке Дрине, закључили су привредници ове регије и нагласили да би требало да се настави са улагањима у хидромелиорационе системе, ради заштите од поплава и продуктивније пољопривредне производње.