latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:34 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Петричевић: Растерећење привреде - одговор на могућу кризу

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да су одговори на могућу економску кризу смањење буџетске потрошње и растерећење привреде, како би били створени повољнији услови за пословање.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Петричевић је прије почетка округлог стола "Да ли смо спремни за могућу кризу" у Бањалуци рекао да су неке од тих мјера већ покренуте, као што је увођење олакшица пословања привредних субјеката.

-Посланици су на сједници Народне скупштине Српске јуче разматрали и два нацрта закона која се односе на лакшу регистрацију и јефтиније услове пословања, као и привлачење нових инвестиција - рекао је новинарима Петричевић.

Он је додао да ће на округлом столу бити ријечи о могућој рецесији, те начинима како створити боље услове за пословање, како би дошло до развоја привреде.

Округли сто "Да ли смо спремни за могућу кризу" организовало је Удружење "Мисли добро", те је члан овог удружења Бранко Кецман рекао је да је циљ округ стола отворити тему о могућој крози, као и покушати дати одговоре на питање да је друштво спремно на њу.

-Увијек постоји могућност да дође до кризе, али нико не може сигуно да потврди да ли ће до ње доћи или не. Свака криза је шанса, те уколико идентификујемо проблеме, можемо се адекватно припремити за кризу - рекао је Кецман.

Према његовим ријечима, потребно је кренути са сређивањем јавних финансија, односно да се Република Српска и БиХ почну задуживати на дужи рок, како би се смањила отплата кредита у наредним годинама.

-Потребно је и радити на реструктурисању јавних предузећа, те да се смање намети на привреду, првенствено намети на плате, како би предузећа могла бити конкурентнија и да се на страним извозним тржиштима квалитетније боре - рекао је Кецман.

Велики значај, додао је он, има и подстицај да компаније улажу у нове технологије, те да се на тај начин компаније изборе са недостатком радне снаге, али и повећају продуктивност.