latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:54 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Значај дигитализације представљен на сајму у Берлину (ФОТО)

И ове године у Берлину одржан је сајам прехрамбене индустрије Fruit Logistica гдје су се окупиле све велике компаније из области производње, трговине, увоза и извоза, као и стручњаци из области паковања, логистике и транспорта. Овај тродневни догађај у периоду од 6. до 9. фебруара посјетило је више од 78.000 људи из 130 различитих земаља, док је на истом излагало 3.200 компанија из преко 80 земаља свијета.
Сајам прехрамбене индуструје, Берлин - Фото: РТРС
Сајам прехрамбене индуструје, БерлинФото: РТРС

Као новина овогодишњег сајма, представљен је и "startup day" гдје је 19 стартап компанија представило своје технолошке иновативне производе из области прехрамбене индустрије.

На сајму нашла се и стартап компанија која нуди апликацију за произвођаче јабуке MapMyApple, која пружа дневне препоруке за обављање фертиригације, наводњавања и прскања у воћњаку уз прецизну прогнозу и сателитски снимак сушних поља.

Сајам прехрамбене индуструје, Берлин (Фото: РТРС)

MapMyApple је ове године по први пут присуствовао сајму, са циљем ширења своје мреже дистрибутера апликације на инострана тржишта попут: Србије, Македоније, Пољске, Мађарске, Белгије, Турске, Француске, Новог Зеланда, Аустралије...

Велика већина саговорника увидјела је ширу слику и препознала значај за постојањем овакве апликације на тржишту, на којем нису видјели сличан производ који је намијењен конкретно узгоју јабука.

- Сматрам да је ово нешто што је фалило тржишту воћарства. Данас више није довољно да се биљежи евиденција радова по свескама и мислим да су модерне технологије нешто што ће долазеће генерације сигурно користити, а на шта ми старији можемо да се ослонимо, обзиром да су врло једноставне за употребу - каже Сенер Батума, менаџер компаније Озлер Тарим.

Сајам прехрамбене индуструје, Берлин (Фото: РТРС)

Његова компанија тренутно има преко три хиљаде хектара под јабуком и сматра да је MapMyApple попут "џепног агронома којег сви могу да приуште у свом воћњаку".

Сви заинтересовани могу више сазнати на www.fruitlogistica.com.