latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

Атлетичари "Гласинца" у 2018. освојили више од 100 медаља

Атлетичари соколачког "Гласинца" освојили су у 2018. години више од 100 медаља, учествујући на Првенству Балкана и готово свим такмичењима у календару Атлетског савеза БиХ и Републике Српске.
Атлетичарке "Гласинца" - Фото: СРНА
Атлетичарке "Гласинца"Фото: СРНА

Тренер Неђо Ђуровић истиче за Срну да је прошла година била једна у низу успјешних и напомиње да се за 20 година постојања "Гласинац" окитио са 26 балканских медаља, што их сврстава у један од најуспјешнијих спортских клубова у Српској, па и БиХ.

Он посебно наглашава да је Сара Лучић, репрезентативка БиХ из Републике Српске, освојила сребро прошлог викенда на Дворанском првенству Балкана у Истанбулу до 20 година, скоком увис од 175 центиметара.

Лучићева је прошле године на "Балканијади" у дворани и на отвореном првенству освојила двије бронзане медаље, а у цијелој сезони показала да је најперспективнија атлетичарка у Републици Српској и БиХ.

Она је на прошлогодишњем митингу у Бару оборила рекорд БиХ скоком увис од 183 центиметра, а потом заузела 19. мјесто на Свјетском првенству у Тампереу /Финска/ и била шеста на Медитеранским играма за спортисте до 23 године у Италији.

Ђуровић наглашава да је прије пар дана члан Атлетског клуба "Гласинац" Младена Петрушић од Спортског савеза БиХ добила признање за посебне успјехе у спорту, што је само једно у низу њених признања.

- Петрушићева је једна од најуспјешнијих атлетичарки у БиХ - она је постала првакиња Балкана и срушила рекорд БиХ и Републике Српске за сениорке у седмобоју на отвореном стар 30 година, освојивши 4.990 бодова. То је за њу била осма медаља са `Балканијаде`-  истиче тренер "Гласинца".

Ђуровић напомиње да су на Првенству Балкана учествовали други соколачки атлетичари - Александар Лучић /копље/ и Ања Чолаковић /троскок/.

Он се посебно поноси "балканским медаљама", с обзиром на то да је, како каже, то једно од најстаријих традиционалних такмичења које траје од тридесетих година прошлог вијека и сада окупља атлетичаре из 18 држава.

Тренер "Гласинца" велике наде полаже у младе снаге овог клуба, међу којима издваја Михајла Мемедовића, свестраног пионира који ове године прелази у млађе јуниоре и постиже добре резултате у скоку удаљ, скоку увис, бацању копља, троскоку и трчању на 100 метара са препонама.

- Мемедовић је кандидат за овогодишње Првенство Балкана за млађе јуниоре и за предстојећи љетњи Европски омладински олимпијски фестивал /ЕЈОФ/ и требало би да се и у тој својој свестраности опредијели за двије дисциплине које су му најдраже - препоручује тренер.

Од атлетичара "Гласинца" он очекује много добрих резулатата и на предстојећим 56. Међуопштинским спортским играма /МОСИ/, чији ће домаћин ове године бити општина Соколац.

Ђуровић наводи да је "Гласинац" и по екипним резултатима у самом врху атлетике у БиХ.

Женска екипа већ 15 година заредом никада није била лошије пласирана од трећег мјеста на свим такмичењима у Републици Српској и БиХ.

Будућност Атлетског клуба "Гласинац", у којем је тренер 20 година, Ђуровић види у младима који долазе, почевши од школе атлетике са 25 малишана коју води Горана Цвијетић, дјевојка са осам балканских медаља и, како каже, једна од најуспјешнијих такмичарки свих времена у БиХ.

Ту је и неколико старијих пионира и млађих јуниора који су имали запажене резултате на првенствима у прошлој години.

Тренер Ђуровић каже да је већ 55 година у атлетици, као такмичар и тренер, ношен ентузијазмом, добрим резултатима, медаљама, наградама и признањима, али истиче да је вријеме да неком из млађе генерације преда кормило Клуба у 2019, у којој "Гласинац" обиљежава 20 година обновљеног рада.