latinica  ћирилица
13/02/2019 |  16:32 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Аеродром Бањалука очекује повећање броја путника

Уз повећање броја путника, на Аеродрому Маховљани стварају се услови и за већи проток робе. Уговор који ће отклонити застој у вези са изградњом карго објекта потписали су министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић и вршилац дужности директора Аеродрома Републике Српске Зоран Ињац. Најављене су и авио-линије према Турској, Грчкој и Црној Гори.

Завршетком изградње карго објекта биће створени услови за проток робе и значајније повећање промета на аеродрому Маховљани. У току су разговори о проширењу капацитета, али и о повећању броју летова.

- Компанија Контики из Београда показала је интерес за услуге овог аеродрома и већ је постигнут одређени договор за увођење чартер летова два пута седмично за Анталију и једном седмично за Грчку. Покушали смо их заинтересовати и за лет према Тивту- рекао је Трнинић.

Зоран Ињац, вршилац дужности генералног директора предузећа Аеродроми Републике Српске (Фото: РТРС)

Сарадња Аеродрома са авио-компанијом Рајанер показала се врло успјешном, па је у прошлој години превезено 35.000 путника. Осим постојеће три линије, Рајанер од прољећа планира увести и четврту за Берлин, а од јесени могуће и Беч.

Ради се на реализацији лета Бањалука-Москва три пута седмично, и наставља сарадња са Ер Србијом.

- Реално је очекивати да се Аеродром у овој години приближи броју од 200.000 путника. Рајанер сервисира дестинације Меминген, Брисел и Стокхолм, при чему је Бањалука укључена у систем редовног авио-саобраћаја. Има много простора за развој авио-саобраћаја у Бањалуци- истакао је Ињац.

Уз повећање броја авио-линија, каже Ињац, наставак изградње карго објекта омогућиће и значајније повећање промета робе, што даје нове шансе за развој.