latinica  ћирилица
13/02/2019 |  18:53 | Аутор: СРНА

Брнабић: Концесија за аеродром Никола Тесла од стратешког значаја

Француска компанија Ванси данас је на свечаној церемонији у Београду преузела управљање Аеродромом Никола Тесла на наредних 25 година.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Премијер Србије Ана Брнабић, која је присуствовала свечаности на Аеродрому Никола Тесла, рекла да је ово велики и важан дан за Србију, а не само за београдски аеродром, те да овај пројекат има статешки значај за даљи развој државе.

Она каже да је ријеч о првој концесији у историји Србије, а Ванси је партнер који ће знањем, искуством и ресурсима унаприједити пословање аеродрома који остаје у власништву акционара.

Брнабићева је навела да је план да Београд и Србија да буду центар цивилног ваздухопловства за југоисточну Европу, те да преко београдског аеродрома прође 10 милиона путника годишње.

Она је додала да се може рећи да је Србија данас једна од водећих земаља у Европи у области авијације, додајући да су претходне деценије донијеле огромне и бројне изазове у тој индустрији.

Она је истакла да је Србија данас равноправан члан у цивилном ваздухопловству у свијету и Европи и да је оцијењена највишим оцјенама у области безбједности.

Брнабићева је напоменула да се ове године слави вијек авијације у Србији, која има развијено и цивилно и војно ваздухопловство, те да је српски научник Михало Пупин био један од оснивача претече дашање НАСЕ /америчке Агенције за свемир/.

Она је подсјетила да је преокрет у српском цивилном авио-превозу почео када је Влада Србије, под вођством тадашњег премијера Александра Вучића, покренула реструктурирање националног авиопревозника, уз партнерство са Етихадом.

Она је рекла да је, захваљујући томе, крајем прошле године кроз београдски аеродром прошло 5.600.000 путника, што је највећи број путника у историји тог аеродрома.

Она је подсјетила да ће ово партнерство обезбиједити инвестиције од 702 милиона евра у инфраструктуру аеродрома.

- Овим се отварају врата Србије за све који желе да овдје живе, инвестирају или само дођу у посјету - додала је Брнабићева.

Предсједник компаније Ванси ерпортс Никола Нотбар рекао је на свечаности да је београдски аеродром сада постао дио јединствене мреже која спаја 45 аеродрома у 12 земаља на три континента, због чега ова концесија значи позитиван аларм за развој аеродрома.

У Вансијевој мрежи су регионални аеродроми, али и велика чворишта, а Нотбар каже да је ријеч о првом приватном оператеру у свијету према броју путника.

Он је истакао да је концесија стратешки пројекат и да је Аеродром "Никола Тесла" битан ресурс од суштинске важности за привредни развој Србије, те напоменуо да Ванси улази у партнерство са Србијом како би се исписало сљедеће поглавље стратешке инфраструктуре.

Он је захвалио Брнабићевој и предсједнику Србије Александру Вучићу за енергију коју су уложили и навео да Србија има богату историју и културу, али и да је остварила динамичан економски раст.

- Има толико тога да понуди, а ми ћемо свој дио да урадимо да би остатак свијета могао то да види - рекао је Нотбар, подсјетивши да је концесија почела 22. децембра, али да је данас дан за прославу.

Концесија аеродрома дата је Вансију на 25 година. Укупна добит за државу је око 1,5 милијарди евра, од чега је више од 700 милиона евра инвестиција у нове капацитете аеродрома.

Прошле године аеродром је опслужио укупно 5,6 милиона путника, а претпоставља се да ће новим инвестицијама тај капацитет бити дигнут на скоро десет милиона путника.

Грчка грађевинска фирма Терна потписала је уговор са компанијом Ванси ерпортс о доградњи и реконструкцији београдског аеродрома.

Буџет предвиђен за радове износи 262 милиона евра. Радови на путничким терминалима подразумијевају изградњу нових објеката укупне површине 42.000 квадратних метара, као и обнову постојећих.