latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:27 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Односи Српске и Србије и даље ће јачати (ФОТО/ВИДЕО)

У Банском двору у Бањалуци одржан је свечани пријем поводом обиљежавања Дана државности Србије. Пријем је организовао генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила да ће односи Српске и Србије и даље јачати.

- Задовољство ми је што смо окупљени у Бањалуци. Ово је већ постало наше уобчајено окупљање. Тако показујемо и снагу наших веза, међусобно поштовање, али опредијељеност да заједно радимо и сарађујемо - истакла је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Дан државности Србије празник и у Републици Српској.

- На овом дивном пријемо којег је организовао конзул окупили су се сви из политичког, јавног и привредног живота Републике Српске, управо да покажемо ту снагу и јединство које имамо са Србијом- изјавио је Додик. 

Он је нагласио да је Србија најважнији фактор стабилности и мира на Балкану.

- Предсједник Србије Александар Вучић то показује готово сваки дан. Наравно да око идеје мира требамо бити сви окупљени. Србија у том погледу може да служи као примјер. И ја желим да честитам Србији Дан државности - истакао је Додик.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао да Србија и Република Српска никад нису били у бољим односима као што су сада.

- Мени је задовољство да констатујем, а и свједок сам током мог мандата у Бањалуци да је Србија, не само декларативно, већ и материјално помогла Републици Српској - додао је Николић.

Он је навео да је Србија у протеклом периоду уложила 22 милиона евра у разне пројекте у Републици Српској.

Николић и Цвијановић (Фото: РТРС)

Свечаности су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници вјерских заједница, те званице из политичког, културног и јавног живота Српске и БиХ.

Обиљежавање Дана државности Србије - Владимир Николић

Обиљежавање Дана државности Србије - Додик и Николић

У Србији ће сутра бити прослављен Дан државности у знак сјећања на Сретење 1804. године када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије - Сретењски устав.

Повезане вијести:

Званичници Српске честитали Дан државности Србије